5 gröna tips som förlänger livet på dina jeans

5 gröna tips som förlänger livet på dina jeans

Det bästa du som konsument kan göra för att minska jeansindustrins miljöpåverkan är att köpa färre par jeans och att använda dina jeans längre. Här är tipsen som visar dig hur:

1. Tvätta sällan och tumla aldrig

Tumregeln när det gäller jeans lyder: tvätta sällan och tumla aldrig. Jeansproffsens tips är att tvätta jeansen så sällan som en gång i halvåret. Undantaget är tajta stretchjeans som behöver tvättas hyfsat ofta för att behålla passformen.

Istället för att tvätta kan du vädra jeansen. Ett annat bra sätt att ge dem en uppfräsching är att lägga dem i en plastpåse i frysen i ett par dagar. Kylan dödar bakterier och tar även bort oangenäm lukt.

TIPS! Om du inte köper jeans som är tillverkade av ekologisk bomull ska du alltid tvätta jeansen innan du använder dem första gången eftersom det kan finnas giftiga kemikalier kvar i tyget.


2. När jeansen går sönder – laga!

Förr eller senare går dina jeans sönder. De brister i grenen eller spricker över knät. Och trots att det är snyggt med hål är det enda raka att laga dem: på symaskin, med lim, med lapp, eller för hand.

Inspireras gärna av visible mending-rörelsen som kännetecknas av den avslappnade inställningen att ingenting måste vara perfekt. Istället får både hål och lagningar synas och ta plats.

Visible mending. Foto: Kuyichi

Vill du inte laga själv kan du gå till en skräddare; det kostar ca xx kr att få sina jeansen lagade av ett proffs. Har du ett par Nudie-jeans kan du gå till en Nudiebutik och få jeansen lagade utan kostnad: en schysst service i bästa slow fashion-anda.

Jeans lagade med sashikoteknik, @rhomatt

LÄS MER! Det enklaste av alla stygn kallas förstygn och det är grundstygnet i den japanska broderitekniken sashiko
Sashiko i sin tur är en av de vanligaste sömmarna inom visible mending.
Med sashiko lagar du dina jeansen snabbt och snyggt och här visar jag dig hur: Laga jeans med sashiko på 30 minuter.


3. ”Re-fashion”

Ett par jeans är i själva verket flera plagg i ett och du kan enkelt göra kjol eller shorts av byxan. Byxbenen använder du sedan till andra plagg: gå bara loss med saxen och du kan komma långt.

Det fina med denim är att det aldrig kräver ett perfekt hantverk; tvärtom tillhör fransiga kanter och oregelbundna lappar jeanskulturens estetik.

Re/Done säljer shorts av återbrukade Levi’s-jeans under eget varumärke.

Många modeföretag jobbar hårt för att få en hemmasydd look på plaggen. Förekom dem gärna och gör jobbet själv.

Poncho – unbranded
Sass and Bide – denimkjol
Desigual – loose patchwork pant
Janya – denimkjol

4. När jeansen faller i trasor – upcycla

Att skiljas från sina favvojeans är som att skiljas från en god vän. Fördröj därför avskedet genom att upcycla tyget när jeansen faller i trasor.

Behöver du inspiration är nätet fullt av DIY-tips med denim-tema. Kombinera sökord som ”upcycling”, ”repurpose”, ”denim” och ”jeans” och du får ett jordskred av sökresultat.

TIPS! Är du inte den händiga typen tar flera jeansmärken emot dina jeans när du tröttnat på dem, bland annat Nudie. Är jeansen i fint skick säljs de vidare under Nudies label Re-Use; i annat fall används de som lagningsmaterial i andra plagg.


5. När jeansen gjort sitt – se till att de återvinns och blir till nya plagg

Jeans är ett av få plagg som faktiskt ingår i ett fungerande cirkulärt system där gamla jeans blir till nya jeans, om du bara ger dem chansen.

Tyvärr finns ingen svensk aktör som samlar in och återvinner denim. Istället kan du skicka dem till Holland: närmare bestämt till MUD Jeans som tillverkar nya pla av dina gamla trotjäna

Till MUD Jeans kan du även skicka spillbitar av denim. Det enda viktiga är att denimtyget innehåller minst 96 % bomull, annars går det inte att återvinna.

VISSTE DU ATT:Av alla plagg som samlas in för återvinning är det bara 13 % som faktiskt återvinns. De blir då t ex isoleringsmaterial, torkdukar eller madrassfyllning. Resterande 87 % hamnar som bäst på den internationella second hand-marknaden – som sämst eldas de upp.

Mindre än 1 % av våra insamlade textilier används för att producera nya kläder.

Den låga återvinningsgraden beror bl a på bristande lönsamhet inom textilsortering och att vi saknar tekniker för att återvinna textil i större skala. Återvinning till nya plagg är fortfarande en testverksamhet i Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Up Next:

Rupert Herring skapar lappverk av återbrukat trä

Rupert Herring skapar lappverk av återbrukat trä