Dry jeans – nybörjarens guide till raw denim

Dry jeans – nybörjarens guide till raw denim

Du behöver bara ett par jeans i din garderob; ett enda riktigt bra par som du sliter på i vått och torrt. Helst ska du fynda dina (enda) favvojeans second hand. Och om du köper nytt: köp dry jeans i obehandlad raw denim. Dels orsakar dry jeans mindre miljöpåverkan än andra jeans – dessutom åldras de med stil och återspeglar din personlighet i varje slitet veck.

Vad är dry jeans?

Jeans i raw denim, eller dry jeans, är jeans som inte tvättats och slitits i förväg, dvs som inte utsatts för de tvätt- och slitningsprocesser som vanliga jeans har. Alla jeans har varit dry jeans från början och man kan säga att det är jeans i dess mest ursprungliga och oförstörda form.

Raw denim från kanadensiska Naked and Famous.

5 goda skäl att köpa dry jeans

1. Det mest hållbara valet när du köper nytt

Dry jeans i ekologisk bomull är med bred marginal det mest hållbara valet om du köper jeans i virginmaterial, dvs nya material. Det beror på att de inte genomgått de sista energi-, vatten-, och kemikalieslukande processerna i produktionsledet: tvättningen och slitningen.

Med andra ord bidrar du till lägre vatten- och kemikalieförbrukning när du köper dry jeans istället för vanliga jeans.

2. Innehåller rester av färre kemikalier

Ett par jeans du köper i butik kan innehålla rester av upp till 100 kemikalier. Även om det rör sig om ”rester”, räcker det för att irritera huden och ge allergiska reaktioner. Köper du ett par dry jeans kan du vara säker på att de innehåller betydligt färre kemikalier än vanliga jeans. Genom att dessutom köpa dry’s i ekologisk bomull vet du att inga miljö- eller hälsofarliga kemikalier använts under odlingen av själva bomullen.

TIPS! Jag berättar mer om de farliga kemikalier som används under jeansproduktion här: ”Jeans – den smutsiga resan från bomull till byxa”.

3. Bättre kvalitet

Dry jeans är ofta dyrare än vanliga jeans och det beror på att de vanligtvis tillverkas av tyg av bättre kvalitet, t ex en japansk selvedge-denim.

Selvedge-denim är denim som vävts på en äldre typ av vävstol (skyttelvävstol) som ger tyget en tätt vävd stadkant som hindrar tyget från att fransa upp sig.

Stadkanten på selvedge-denim är oftast vit och röd och du hittar den på insidan av byxbenet.

På modernare vävstolar (projektilvävstolar) klipps tyget av vid kanterna och lämnar en fransigare kant.

Selvedge-denim tillverkas idag först och främst i Japan och Italien och du kan räkna med att jeans tillverkade av selvedge denim är av god kvalitet. Så även om jeansen i selvedge-denim innebär en större investering initialt, kommer du spara pengar på sikt eftersom de håller längre.

Uttrycket ”selvedge” (även ”selvadge”) kommer från ordet self-edge som betyder just ”stadkant”.

När du låter skärddarsy dina jeans hos amerikanska 3Sixteen väljer du själv tyg från världens största samling av selvedge denim. Jeansen sys upp i deras ateljé i hjärtat av Soho, New York.
En av de äldsta och mest anrika tillverkarna av selvedge-denim är Kuroki Mills i Japan.

4. Längre livslängd

Enligt jeansproffsen kan ett par dry’s hålla upp till två år längre än ”vanliga” jeans; dels eftersom de inte utsatts för tvätt- och slitningsprocesser som sliter på tyget, dels eftersom de i regel tillverkas av tyg av bättre kvalitet.

Alla jeans är bra slow fashion-plagg eftersom de håller länge och erbjuder massor av möjligheter till upcycling. Jämfört med vanliga jeans är dry jeans ännu bättre tack vare mindre miljöpåverkan och (ännu) längre livslängd.

5. Sliteffekter som återspeglar din livsstil

Bland jeansentusiaster råder det en hype kring ”dry’s”, och ”grejen” är att jeansen – rätt hanterade – kan få grymt snygga slitna effekter som blir unika just för dig. Allt du gör i dina dry’s sätter sina spår i tyget och du kan själv påverka vilken look du vill ha på dem.
Lever du hårt kommer de slitas hårt, dvs jeansen får mer framträdande sliteffekter om du är fysiskt aktiv, än om du nöter på en kontorsstol från 9 till 5.

Dry’s från Kuyichi efter tvätt.

Tänk på det här när du köper dry jeans

Alla dry’s krymper när du tvättar dem. Köp därför en storlek som har krympmån och lägg inte upp jeansen förrän du tvättat dem.

När du köper jeansen ska du också hålla koll på om de är ”sanforiserade” (sanforized) eller ”osanforiserade” (unsanforized). Sanforiserade jeans har behandlats med ånga för att krympa mindre när du tvättar dem; de krymper i regel 3–5 %.

Osanforiserade jeans kallas för ”shrink-to-fit” på jeanslingo och de krymper betydligt mer: 5–10 % första tvätten.

Hur mycket jeansen krymper varierar mellan olika jeansmärken. Det bästa är därför att fråga i butiken, men ett generellt tips är att gå upp en storlek om du köper shrink-to-fit.

”Will not shrink”. Japansk selvedge-denim från Naked and Famous.

TIPS! Handla i en riktig jeansbutik
––
Personal som jobbar i renodlade jeansbutiker är ofta proffs på jeans så passa på att ta del av personalens expertis. Och jag lovar att de tycker det är roligare att sälja jeans till dig som är engagerad i ditt köp, än till någon som nöjer sig med första bästa random-byxa.


När ska du tvätta dina dry jeans första gången?

Därom tvista de lärde, vilket innebär att jeansproffsen är oense:
Jeansfundamentalisterna hävdar att ett par dry jeans aldrig ska vidröras av en droppe vatten, annat än regnstänk.
Medan jeansliberalerna menar att du kan tvätta dem närhelst och hur ofta du vill.

We did not wash these jeans and neither should you.” Tydliga instruktioner från amerikanska Tellason.

En sak verkar alla dock vara överens om: Om du vill ha schyssta slitmärken ska du vänta minst 6 månader med att tvätta dina dry’s. Och det är inte liggtid i garderoben som räknas; tanken är att de ska följa dig i vått och torrt – varje dag. Lite som ett husdjur, med fördelen att du slipper mata dem.

LÄS MER! Den första tiden med ett par dry jeans kan vara en utmaning på fler än ett sätt. Därför har jag sammanställt tipsen du behöver för att överleva första månaderna med dry jeans här.

”The fades, from the whiskers to the combs, are authentic and could only be born of he who chose to wait.”

Highsnobiety

Så hur gör jag för att få schysst slitning på mina dry jeans?

Dry jeans kräver hängivenhet och idog användning för att få en sliten look, och ju längre du väntar med att tvätta jeansen, desto större blir kontrasten mellan slitna och oslitna partier.

När du tvättat dina dry’s första gången kommer jeansen träda fram i ny skepnad med slitna partier och veck: ”whiskers” i ljumskar och ”honeycombs” i knäveck.

Dry’s före och efter tvätt, ”Kibata” från 3xSixteen.

”The reason people are so crazy about raw jeans is because you essentially make a pair your own. As many denimheads say, “it’s a canvas that paints itself.”

Heddels

Hur slitmärken och veck ser ut beror på många saker: hur ofta du använt jeansen, hur hårt du slitit på dem, hur kraftigt denimtyget är, på vilket sätt tyget är vävt, vilken bomullsart som använts för att spinna tråden som blev tyget … Det är helt enkelt många variabler som spelar in. Men en sak är säker och det är att slitmärkena kommer återspegla din livsstil.

Och det fina med dry jeans är att de slitna partierna är som rynkorna i ditt ansikte. Oavsett om de återspeglar hard times eller good times så ger de jeansen karaktär och gör dem lika unika som ditt fingeravtryck.

Faktum är att slitningar på jeans har används av FBI för att identifiera brottslingar. Det är alltså varken en överdrift eller en skröna att dina ingångna dry jeans blir lika unika som ditt fingeravtryck.

Läs vidare: 5 tips som förlänger livet på dina jeans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Up Next:

Hur du överlever första månaderna med dry jeans

Hur du överlever första månaderna med dry jeans