Hur du överlever första månaderna med dry jeans

Hur du överlever första månaderna med dry jeans

Det är med dry jeans som med Dr Martens, det kan vara lite kämpigt i början. Men när du väl gått in dem kommer du inte vilja ha något annat. Det gäller bara att överleva de första månaderna och så här gör du:

1. Undvik vita soffor och andra ömtåliga ytor

Vid infärgningen av garnet i dina dry jeans fäster endast 70 % av indigopigmentet vid textilfibern. Resten – alltså 30 % – kommer du att nöta, skava och slutligen tvätta/skölja bort när det är dags för första tvätten. Det betyder att dina dry jeans kommer att torrfälla och färga av sig när du använder dem. Därför bör du undvika vita soffor och andra ljusa ytor som inte går ihop med indigoblå fläckar.

”Be careful what you rub up against when wearing a new pair of raw denim jeans, you might leave a bit of blue behind.”

Heddels

För att komma runt problemet kan du tvätta jeansen innan du börjar använda dem. Då får jeansen en jämn och något ljusare färg, men du går miste om de snygga sliteffekterna.

2. Inled varje dag med några djupa knäböj

Raw denim är stel och mindre följsam än tvättad denim. Det är därför man säger att man ”bryter” in ett par jeans.

Hur lång tid det tar att bryta in jeansen beror på denimtygets kvalitet. En tunnare denim kan ta några dagar att bryta in medan ett kraftigare tyg tar veckor.

För att skynda på processen kan du inleda varje dag med några djupa benböj. Eller ta jeansen på en cykeltur. Ju mer du rör dig i jeansen desto snabbare ger de med sig.

”The heaviest denim in the world”. Denimpansar från Naked and Famous.

FAQ: Vad betyder beteckningen OZ? 
–––
Hur kraftigt ett denimtyg är mäts i ounces, OZ, och avser tygets vikt per ”square yard” (en knapp kvadratmeter). Hur mycket denimtyget väger bestäms av hur tätt tyget är vävt och hur kraftigt garn som använts i väven. Vanligast i butik är jeans mellan 12 och 16 OZ. Extremerna på skalan är denim på 6 respektive 32 OZ.

Jeans på 16 OZ eller mer rekommenderas endast för den som inte prioriterar komfort framför stil.

Dry jeans från amerikanska 3Sixteen.

3. Bli kvitt lukten innan den hunnit sätta sig

När du använder samma jeans i månader i sträck kommer de att börja lukta. Lukten kommer sig av smuts och bakterier som samlats i tyget. Problemet kan vara olika stort från individ till individ och från byxa till byxa, och bäst är att bli kvitt lukten innan den hunnit sätta sig.
Då gör du så här:

Vädra!

Häng ut jeansen på en galge och låt vinden göra jobbet. Har du inte tillgång till balkong eller trädgård: vänd dem ut och in och skaka som en galning.

Lägg jeansen i frysen

Ett bra sätt att ge jeansen en uppfräschning är att lägga dem i en plastpåse i frysen i ett par dagar. Kylan dödar alla bakterier och tar även bort oangenäm lukt.

Luktar hallon. Dry jeans med inbyggd hallondoft från Naked and Famous.

”Ångduscha” med dina jeans

Du kan också testa att hänga jeansen i badrummet när du duschar. Det här funkar bara om ditt badrum har halvdålig ventilation så att det samlas vattenånga i luften. Tanken är att vattenångan ska frigöra doftpartiklarna som samlats i tyget.

Om inget av ovanstående funkar är det sannolikt dags för jeansen att stifta närmare bekantskap med tvål och vatten.

“Compared to a new pair of dry jeans, the smell of a well-worn pair just before wash … could most probably raise the dead. But it’s most definitely the smell of a winner.

Nudie Jeans

Jeans infärgade med naturligt denimextrakt sägs ha bakteriedödande egenskaper. Nedan: jeans infärgade med naturligt indigopigment från Wrangler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Up Next:

Jeans – den smutsiga vägen från bomull till byxa

Jeans – den smutsiga vägen från bomull till byxa