5 hållbara tips till dig som ska köpa nya jeans

5 hållbara tips till dig som ska köpa nya jeans

Samtidigt som jeanstillverkning står för en massiv och negativ miljöpåverkan är jeans det ultimata slow fashion-plagget och en given favorit i garderoben. Men när du köper – välj med omsorg.
Här är tipsen som hjälper dig att handla rätt.


1. Köp vintage/second hand

Bästa jeansbyxan ur miljösynpunkt är den du redan har i garderoben. Näst bästa byxan köper du begagnad eftersom det inte krävts några nya resurser för att tillverka den.

ReDone

Går du igång på ”begagnat” men ändå vill köpa nytt är amerikanska jeansmärket ReDone ett alternativ. ReDone samlar in och syr om begagnade Levis-jeans till nya, uppdaterade modeller/fits.

Det fina med ett par jeans från ReDone är att fransar och hål är resultatet av naturligt slitage. Denimtyget är dessutom mjukt och följsamt eftersom någon annan gjort jobbet att gå in jeansen åt dig.

Re/Done. Gamla Levi’s-jeans sprättas upp i sidsömmarna och sys om till uppdaterade modeller.
ReDone Levi’s jeansjacka
ReDone Levi’s jeans

Reformation

Även amerikanska jeansmärket Reformation utgår delvis ifrån gamla jeans (deadstock från andra jeanstillverkare/”surplus fabric”) när de syr upp sina jeansmodeller.

Reformations hållbarhetsarbete präglar hela verksamheten, i smått som stort. Bland annat är galgarna i butik tillverkade av FSC-märkt papper istället för plast (livslängden för en plastgalge i butik är cirka 3 månader). Och som anställd får du ett träd planterat i ditt namn när du fyller år. En gimmick – javisst – men ändå fint.

Reformation Eloise Jean
Reformation Painter Jean

TIPS! I Sverige köper vi 1,67 par jeans per person och år. Om du köper ett par jeans i stället för två par jeans i år, så har du halverat din miljöpåverkan. Om du dessutom använder dina jeans dubbelt så länge, genom att tvätta mer sällan och laga dem när de går sönder, har du halverat din miljöpåverkan ännu en gång.


2. Läs på om din jeanslabel

De enda miljömärkta jeans som finns i Sverige är Nudies second hand-jeans Re-Use som har fått Naturskyddsföreningens märkning ”Bra Miljöval”.

Vill du köpa nytt finns det inga miljöcertifierade jeans. Däremot är de jeansproducerande företagen experter på att skapa egna miljömärkningar.
Men hur concious är ”Concious Jeans” (H&M), och hur mycket bättre är ”Better denim” (Lindex)? Svaret är: inte tillräckligt bra.

Företagens egna miljömärkningar är skapade i marknadsföringssyfte. De kan hjälpa dig som konsument att göra bättre val, men de kan också vara vilseledande.

Företag som driver ett seriöst hållbarhetsarbete har ofta en transparent företagskultur. Det betyder att de låter dig som konsument få insyn i alla delar av produktionen – bra och mindre bra. De berättar var bomullen är odlad, i vilket land infärgningen skett, hur mycket vatten som förbrukats under tillverkningen, och vilka kemikalier som använts.

Holländska Kuyichi är nr 2 på listan över 5 jeansmärken som gör ett seriöst bra jobb.

Genom att läsa på och göra ett aktivt och medvetet val – och köpa ”rätt” par jeans – stöttar du det hållbarhetsarbete som företaget bakom din jeanslabel bedriver.

LÄS MER! Det kan vara grymt svårt och tidsödande att göra en rättvis bedömning av ett företags hållbarhetsarbete. För dig som vill spara tid har jag därför valt ut 5 jeansmärken som tillverkar denim som är schysst både mot miljön och mot dem som tillverkar plagget.
Läs mer om 5 jeansmärken på god väg mot hållbar denim här.


3. Välj jeans i ekologisk bomull och/eller återvunnen bomull

Välj alltid jeans som är tillverkade av ekologisk bomull eller en blandning av ekologisk bomull och återvunnen bomull när du köper nytt.

Ekologisk bomull är bra eftersom den är odlad helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningmedel. Istället används organisk gödsel från till exempel kor och höns, och skadeinsekter fångas i insektsfällor eller av köttätande getingar.

Återvunnen bomull är ännu bättre eftersom ingen ny bomullsråvara förbrukas vid tillverkningen.

Ett par procent lycra eller elastan (i stretchjeans) är godkänt, men att jeansen är tillverkade av ”better cotton” duger inte.

Vad är BCI-bomull och varför är det inte lika bra som ekologisk bomull?

BCI står för Better Cotton Initiative och många tror att ett BCI-märkt plagg är samma sak som ett ekologiskt plagg. Det är det inte.

BCI (Better Cotton Initiative) är en organisation som arbetar för att förbättra den globala bomullsproduktionen. Målet är att använda mindre vatten och kemikalier vid tillverkningen och att förbättra villkoren för bomullsodlarna. Det är bra.

Problemet är att du som konsument inte får veta hur mycket ”bättre bomull” ett BCI-märkt plagg innehåller, eftersom det är tillåtet att blanda better cotton med konventionell bomull. Ett better cotton-plagg kan alltså innehålla en väldigt liten andel ”bättre bomull” och ändå vara BCI-märkt.

Förväxla därför inte better cotton med ekologisk bomull; medan ekologisk bomull är bra (!), är better cotton bara ”lite mindre dåligt”.


4. Välj jeans i rå denim

Ett bra alternativ om du vill köpa nyproducerade jeans är att köpa ”dry jeans”. Dry jeans är tillverkade i otvättad, rå denim (raw denim) och har därför inte genomgått de sista vatten-, energi-, och kemikalieslukande processerna i produktionsledet: tvättningen och slitningen.

Läs också: Dry jeans – nybörjaren guide till raw denim

”Organic and vegan”. Dry jeans i ekologisk bomull med label av jakron istället för läder.

Vill du ändå ha ett par förtvättade och/eller slitna jeans ska du köpa jeans som tvättats med ozon och som fått sin slitna look med hjälp av laser. Det är relativt nya metoder som innebär väsentligt mindre miljöpåverkan. Bland annat går det inte åt en droppe vatten.

Tyvärr går det inte att läsa sig till hur jeansen är slitna på jeanslabeln som sitter på jeansen i butiken. Istället måste du göra research på företagens hemsidor.

Jeansens livslängd bestäms av tvätt- och slitningsgrad.

5. Köp inga trasiga jeans

Köp inga trasiga jeans eftersom de är utslitna redan när du köper dem. Vill du ha hål i brallorna, låt dem vara resultatet av naturligt slitage. Men allra helst: laga hålen.

Läs vidare: 5 gröna tips som förlänger livet på dina jeans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Up Next:

5 gröna tips som förlänger livet på dina jeans

5 gröna tips som förlänger livet på dina jeans