Kicka igång vårterminen genom att gå igenom din garderob och sortera ut dina trasiga plagg. Därefter: laga! För dig som vill ha pepp, tips och inspiration finns många kurser där du arbetar med ditt eget projekt på en nivå som passar dig. Och är du nybörjare – ängslas inte över ”wonky stitches”; alla lagningar är fina eftersom de visar att du bryr dig om ditt plagg!

Studieförbunden

Hos studieförbunden får du lära dig laga/brodera från grunden och du behöver inga förkunskaper.

  • Flera studieförbund erbjuder kurser där du lär dig den japanska broderitekniken sashiko, bl a Medborgarskolan, Studieförbundet Vuxenskolan och ABF. Sashiko är en av de vanligaste teknikerna inom visible mending; det är dekorativt och perfekt för att sy ihop flera lager av tyg.
  • Folkuniversitetet anordnar flera kurser i kreativa lagningstekniker, bl a workshops med fokus på denim. ”Jeans remake” är en helgkurs där du lär dig mer om både återbruk, sashiko och boro (det japanska sättet att laga och förstärka textilier). Här får du även tips på hur du kan skapa något nytt av dina trasiga jeans.

VAD ÄR VISIBLE MENDING?
–––
Visible mending är konsten att laga så det syns på ett kreativt sätt. Det handlar om att dölja hål (bakom applikationer och lappar) och att framhäva hål (med hjälp av dekorativa sömmar och stygn).
En bra introduktion till visible mending får du här >>


Foto: Hampus Andersson

Second Sunrise

Varje termin anordnar Second Sunrise workshops i sin butik på Katarina Bangata i Stockholm. Den 23 februari handlar det om visible mending och sashiko. Ta med ditt eget trasiga plagg och kom igång med hjälp av jeans- och lagningsproffsen Kerstin Neumüller och Douglas Luhanko.

TIPS! Om du inte har möjlighet att gå en kurs finns många bra böcker som hjälper dig att komma igång och laga. Här tipsar jag om favoriterna ur min egen bokhylla!


Foto: KUON

Boro av idag: tröjor från KUON med dekor av 100-150 år gamla borotextilier.

Östasiatiska museet

Den 11 februari bjuder Östasiatiska museet in till en temakväll om boro. Här berättar Världskulturmuseernas Japan-expert Petra Holmberg om bakgrunden till boro och om hur trastexilierna inspirerar vårt mode idag. Petra visar även exempel på boro ur Östasiatiska museets samlingar.

OBS! Det här är ett populärt event och vårens biljetter sålde slut på bara två dagar. Det gäller alltså att hänga på låset om man vill knipa en plats! Som tur är kommer en ny chans till hösten och i väntan på den – läs gärna mer min intervju med Petra Holmberg här: Boro – från armod till hype i japansk trastextil

Show CommentsClose Comments

Leave a comment