Sashiko (uttalas sash-koo) betyder små stygn eller små hugg på japanska. Ordet beskriver en tusen år gammal broderiteknik som härstammar från norra delarna av Japan. Tekniken går ut på att små tråckelstygn sammanfogar två eller flera lager av tyg. Traditionellt används vit tråd på indigoblått tyg.

Från början var sashiko de fattigas hantverk; t ex lappade och lagade fattiga bönder sina arbetskläder med sashiko. Det är också den teknik som använts för att skapa de japanska trastextiler som kallas boro.

Boro. Japansk trastextil förstärkt och lagad i omgångar med sashikostygn.

Stygn och sashikogarn förstärker plagget lika mycket som lapparna som sys fast.

Genom århundranden har sashiko präglats av de japanska begreppen wabi-sabi och viljan att se skönheten i det ofullkomliga. Numera betraktas sashiko dock som en konstform och hantverket har förfinats genom en vilja till perfektion.

Reglerna vid traditionellt sashikobroderi är enkla:

  • Ett sashikostygn ska vara dubbelt så långt som ett mellanrum.
  • Två stygn får aldrig korsa varandra.
  • Tråden ska vara vit.
  • Inget stygn ska vara längre än ett risgryn. 
  • Stygnen ska fördelas jämnt över ytan, gärna i geometriska mönster. 

Traditionellt sashikobroderi av Keiko Futatsuya.

Inom hantverksrörelsen visible mending är sashikoinspirerat broderi en av de vanligaste teknikerna. Här är stilen ofta frejdig och fri för egna tolkningar.

Läs mer: 5 sätt att laga så det syns >>

Sashikoinspirerad lagning av Candy Barnes, Heartful Stitches.

Erin Eggenburg freestylar med sashikobroderi på lagningslappar som säljs styckevis; perfekt för dig som gillar estetiken inom visible mending men inte vill brodera själv. Läs mer på Wrenbirdarts.

TIPS! Under våren anordnar flera studieförbund kurser i både sashiko och andra kreativa lagningstekniker. Läs mer och hitta en kurs som passar dig här: Kom igång med sashiko och visible mending – kurser våren 2020

Show CommentsClose Comments

Leave a comment