Från att ha varit en hantverksteknik i glömska har intresset för shibori exploderat. Idag ser vi shibori överallt: i mode och inredning, i konst, hantverk och designerkollektioner. Men vad är shibori?! Hur går det till och vad gör shibori unikt?! ⁠Det och mycket mer får du veta i den här artikeln!

1. Vad är shibori?

Shibori är ett japanskt paraplybegrepp för ett 70-tal reservagetekniker som används för att mönstra tyg. Tekniken går ut på att ett tyg viks, veckas, sys eller knyts ihop för att förhindra att färg tränger in i tyget under infärgningen. Efter infärgningen avlägsnas knutar och trådar och när tyget slätas ut bildar de ofärgade partierna vita mönster mot färgad botten. 

Shibori förekommer i hela världen men under olika namn. Tekniken kallas till exempel plangi i Indonesien och bandhani eller leheria i Indien.

Shibori har använts i Japan i över tusen år, framför allt för att dekorera siden. Det var först under Edoperioden (1603–1868) – när det var förbjudet för de lägre samhällsklasserna att väva och bära siden – som tekniken började användas på bomullsväv.

Kimono med shiborimönstrad insida.

Ett traditionellt japanskt plagg, hanten, med shiborimönstrad insida.

Shibori förknippas framför allt med två geografiska områden i Japan: Kyoto och den lilla orten Arimatsu i Nagoya-regionen. Arimatsu har varit centralort för shibori ända sedan 1000-talet och här finns fortfarande en levande industri där hantverket utförs på traditionellt vis. 

Indigoblå scarf med vita mönster av oregelbundna ränder och prickar.

Foto: Urban Outfitters

VISSTE DU ATT?!
–––

Ordet shibori kommer från det japanska verbet shiboru som betyder ungefär pressa, vrida, klämma ihop. På svenska säger vi ibland knytbatik om shibori, men den termen täcker bara en del av innebörden. Den engelska beteckningen på shibori är tie-dye som betyder knyta och färga.


2. Hur går det till?

Shibori kan göras på en rad olika sätt: med stygn, knutar och veck eller genom att små föremål knyts in i tyget, till exempel bönor, fröer eller ärtor. De föremål som använts som blockering lämnar ofta spår i tyget som blir en del av mönstret.

Maki age shibori. Indigoblå scarf med mönster av vita ringar med blå mitt. Ringarna har oregelbunden form.

Scarf mönstrad med en shiboriteknik som kallas maki age.

Man kan också skapa friare mönster genom att sy tråckelsömmar som sedan dras ihop, ori nui på japanska. De veck som bildas kring sömmarna förhindrar färgen att tränga in i tyget.

Den mest avancerade formen av shibori kallas kyo kanoko. Tekniken går ut på att tyget knyts ihop med hjälp av tusentals trådar och knutar. Där trådarna skyddat tyget under infärgningen bildas cirklar som i sin tur bildar större motiv. Varje cirkel är bara några millimeter i diameter.

Kyo kanoko shibori. Rött, vitt och blått tyg. Det röda och blå tyget har ett småskaligt mönster av ringar i vitt. Det vita tyget visar alla knutar som skapat mönstret vid infärgningen.

Kyo kanoko. Det vita tyget i mitten är ännu ofärgat. Det röda/blå tyget visar det färdiga mönstret.

Förutom grundteknikerna med knutar och veck används också träplattor för att pressa ihop tyget under infärgningen. Metoden kallas ita-jime. Det är inte samma sak – men har samma namn – som den metod som används vid kasuri.

Reservaget kan även göras med hjälp av block, klädnypor och tvingar.

Ita-jime shibori. Sex exempel på hur ett tyg kan vikas och pressas ihop i sin vikta form med hjälp av klädnypor och träblock. Tyget är vitt och ännu ofärgat.

Foto: Fredrik Ottosson, ur En handbok om indigo

Ett vitt tyg har dragits ihop till en ring med hjälp av snören. Tyget ligger i ett färgbad med indigo i en stor kastrull.

Foto: Fredrik Ottosson, ur En handbok om indigo

VISSTE DU ATT?!
–––
I vårt eget Dalarna dök en shiborimönstrad halsduk upp som del i mansdräkten under 1800-talet. Dekoren var ett rosmönster där en ärta lindats om med lingarn för att bilda mitten på rosen. Halsduken kallades ”halstrasa” eller – mer romantiskt – ”rosylle”. Till skillnad från de japanska förlagorna var färgen på rosyllet röd.


3. Vad gör shibori unikt?

En stor vit mönsterbild mot indigoblå botten. Mönsterbilden liknar en strålande sol eller blomma och påminner om knytbatik.

Mjuka färgövergångar och melerade ytor gör tyget levande.

Shibori är perfekt när man vill skapa organiska mönster med levande yta. Shibori kan även användas för att ge tyg en tredimensionell form. Tyget hettas då ofta upp innan trådar och knutar tas bort. Det här fungerar bäst på syntetmaterial, särskilt polyester. Tekniken utnyttjas av både modedesigners, konstnärer och textilformgivare.

Vitt tyg som är hårt ihopknutet med blå tråd. Där tråden avlägsnats bildar tyget skulpturala toppar.

Foto: Lucia Lapone


4. Hur kan jag själv prova på?

Foto: M.i.h. Jeans

En styrka med shibori är att man kan åstadkomma vackra mönster med enkla medel och utan större erfarenhet. Shibori är med andra ord en väldigt tacksam hantverksteknik, inte minst för den som är nybörjare.

Vill du prova på shibori finns ett stort utbud av kurser, både från studieförbunden och från mindre aktörer som Dye for Indigo och Second Sunrise. Till hösten kommer även Östasiatiska museet anordna kurser i shibori – håll utkik i kalendariet på deras hemsida.

Du kan även bekanta dig med shibori på egen hand. Då investerar du i ett startkit och gör köket till färgverkstad. Handledning hittar du på nätet eller på bibliotek!

Foto: M.i.h. Jeans

Närbild på händer med blå gummihandskar som tar upp ett ombundet och infärgat tyg ur det indigoblå färgbadet.

Foto: Slow Stitch Studio


5. Hur används shibori idag?

En modell visar ett Christian Dior-plagg på catwalken. Plagget är en klänning med stora shiborimönster i pastellfärger.

Shiborimönstrat mode från Christian Dior, spring/summer 2019.

För ett par år sedan dök shibori upp i kollektioner från modeskapare som Issey Miyake, Ralph Lauren, Christian Dior och Stella McCartney. Andra designers hängde snabbt på och snart syntes shiborimönster överallt: i plagg och accessoarer, men även i sänglinne, tapeter, lampskärmar och porslin.

Idag har shibori funnit en självklar plats i både mode och inredning – inte längre som modetrend utan som tidlös favorit.

En indigoblå scarf med ljusblått shiborimönster i form av ränder och sicksack.

Scarf från Indigo People.

Bäddtextil från Urban Outfitters i samarbete med Noodle.

Tallrikar, assietter och skålar med olika mönster i vitt och indigoblått. Det är både organiska mönster och strikta, geometriska mönster.

Porslin med inspiration från shibori och katazome. Tokyo Design Studio.


LÄS MER!
–––

Många designers, konstnärer och modeskapare gör sin egen tolkning av shibori – ibland innovativ, ibland experimentell, ibland bara väldigt vacker. Här presenterar jag några av mina egna favoriter: Shibori i designvärlden – från Issey Miyake till Slow Stitch Studio >>

Lotta Odelius
Lotta Odelius

Hej och välkommen till min blogg om återbruk, hållbarhet och hantverk! Här vill jag sprida kunskap om hållbar design och hållbart mode. Jag vill också gärna inspirera till en mer medveten livsstil. Stötta gärna mitt arbete genom att sprida bloggen till andra, och genom att följa mig på Instagram.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment