1. Vad är shibori?

Shibori är ett japanskt paraplybegrepp för ett 70-tal olika reservagemetoder som används för att mönstra tyg. Shibori går ut på att tyget viks, veckas, sys eller knyts ihop för att förhindra att färgen tränger in i tyget under infärgningen. Efter infärgningen bildar de ofärgade partierna vita mönster mot färgad botten. 

Shibori förekommer i hela världen men under olika namn. Tekniken kallas till exempel plangi i Indonesien och bandhani eller leheria i Indien.

Shibori har använts i Japan i över tusen år, framför allt för att dekorera siden. Det var först under Edoperioden (1603–1868) – när det var förbjudet för de lägre samhällsklasserna att väva och bära siden – som tekniken började användas på bomullsväv.

Ett traditionellt japanskt plagg, hanten, med shiborimönstrad insida.

Shibori förknippas framför allt med två geografiska områden i Japan: Kyoto och den lilla orten Arimatsu i Nagoya-regionen. Arimatsu har varit centralort för shibori ända sedan 1000-talet och här finns fortfarande en levande industri där hantverket utförs på traditionellt vis. 

Foto: Urban Outfitters

VISSTE DU ATT?!
–––

Ordet shibori kommer från det japanska verbet shiboru som betyder ungefär pressa, vrida, klämma ihop. Den engelska beteckningen på shibori är tie-dye som betyder knyta och färga.


2. Hur går det till?

Shibori kan göras på en rad olika sätt: med stygn, knutar och veck eller genom att små föremål knyts in i tyget, till exempel bönor, fröer eller ärtor.

Scarf mönstrad med en shiboriteknik som kallas maki age.

Man kan också skapa friare mönster genom att sy tråckelsömmar som sedan dras ihop, ori nui på japanska. De veck som bildas kring sömmarna förhindrar färgen att tränga in i tyget.

Den mest avancerade formen av shibori kallas kyo kanoko. Tekniken går ut på att tyget knyts ihop med hjälp av tusentals trådar och knutar. Där trådarna skyddat tyget under infärgningen bildas cirklar som i sin tur bildar större motiv. Varje cirkel är bara några millimeter i diameter.

Kyo kanoko. Det vita tyget i mitten är ännu ofärgat. Det röda/blå tyget visar det färdiga mönstret.

Förutom grundteknikerna med knutar och veck används också träplattor för att pressa ihop tyget under infärgningen. Metoden kallas ita-jime. Det är inte samma sak – men har samma namn – som den metod som används vid kasuri.

Reservaget vid shibori kan även göras med hjälp av block, klädnypor och tvingar.

Foto: Fredrik Ottosson, ur En handbok om indigo

Foto: Fredrik Ottosson, ur En handbok om indigo

VISSTE DU ATT?!
–––
I vårt eget Dalarna dök en shiborimönstrad halsduk upp som del i mansdräkten under 1800-talet. Dekoren var ett rosmönster där en ärta lindats om med lingarn för att bilda mitten på rosen. Halsduken kallades ”halstrasa” eller – mer romantiskt – ”rosylle”. Till skillnad från de japanska förlagorna var färgen på rosyllet röd.


3. Vad gör shibori unikt?

Mjuka färgövergångar och melerade ytor gör tyget levande.

Shibori är perfekt om du vill skapa organiska mönster med levande yta. Shibori kan även användas för att ge tyg en tredimensionell form. Tyget måste då hettas upp innan trådar och knutar tas bort. Det här fungerar bäst på syntetmaterial, särskilt polyester. Tekniken utnyttjas av både modedesigners, konstnärer och textilformgivare.

Genom att binda om och hetta upp tyget kan man ge tyget en tredimensionell form.


4. Hur kan jag själv prova på shibori?

Foto: M.i.h. Jeans

En styrka med shibori är att man kan åstadkomma vackra mönster med förhållandevis enkla medel och utan större erfarenhet. Shibori är med andra ord en väldigt tacksam hantverksteknik, inte minst för den som är nybörjare.

Vill du prova på shibori finns ett stort utbud av kurser, både från studieförbunden och från mindre aktörer som Dye for Indigo och Second Sunrise. 

Du kan även bekanta dig med shibori på egen hand. Då investerar du i ett startkit och gör köket till färgverkstad. Handledning hittar du på nätet eller på bibliotek!

Foto: M.i.h. Jeans

Foto: Slow Stitch Studio


5. Hur används shibori idag?

Shiborimönstrat mode från Christian Dior, spring/summer 2019.

För ett par år sedan dök shibori upp i kollektioner från modeskapare som Issey Miyake, Ralph Lauren, Christian Dior och Stella McCartney. Andra designers hängde snabbt på och snart syntes shiborimönster överallt: i plagg och accessoarer, men även i sänglinne, tapeter, lampskärmar och porslin.

Idag har shibori funnit en självklar plats i både mode och inredning – inte längre som trend utan som tidlös favorit.

Scarf från Indigo People.

Bäddtextil från Urban Outfitters i samarbete med Noodle.

Porslin med inspiration från shibori och katazome. Tokyo Design Studio.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment