Slow fashion är mode med medvetenhet i fokus. Det omfattar alla delar av klädernas livscykel: från material och produktion till hur vi använder plaggen och vad som händer när vi tröttnat på dem. Som konsument kan du utöva slow fashion på många olika sätt. Som hjälp på vägen har jag samlat mina bästa slow fashion-tips i den här guiden – läs, inspireras och gör hållbart mode till en del av din livsstil.


1. Håll koll på konsumtionen

Har du garderoben full med kläder du varken använder eller vill ha? I så fall är en garderobsrensning på plats. Men först – fundera! Varför ser garderoben ut som den gör?! Och hur har hyllvärmarna fått en premiumplats i ditt hem från första början? Tänk till och bli varse dina egna köpmönster: Vilka är köpfällorna du oftast faller för? Och hur kan du undvika dem nästa gång?

Grundbulten inom slow fashion handlar om just medvetenhet – att man förstår sina egna köpbeteenden och stegvis förändrar dem till det bättre.


2. Köp färre plagg

Ett enkelt sätt att utöva slow fashion är att köpa färre plagg. Välj därför noga i köpögonblicket och satsa på plagg som håller i längden. En bra tumregel är att du ska använda ett plagg minst trettio gånger för att det ska ha en berättigad plats i din garderob. Trettioregeln har sitt ursprung i kampanjen 30 wears challenge som startades av miljöprofilen Livia Firth från Eco Age. Idag lever kampanjen sitt eget liv, inte minst på Instagram där #30wears har närmare 90 000 inlägg.

Tips!

Det är lätt att förledas av låga priser och rea-kampanjernas strida ström av fynd. Därför kan det vara smart att undvika lågpriskedjorna och skippa rean. Undvik också modebranschens övriga säljtrick som jag lär dig att genomskåda här >

LÄS MER!
–––
Bästa plagget ur miljösynpunkt är plagget du aldrig köper. Näst bästa plagget köper du begagnat. Har du pengar som bränner i plånboken och ändå vill köpa nytt?! Här är slow fashion-guiden för dig som vill köpa nytillverkade kläder: 5 slow fashion-tips för hållbar shopping >


3. Satsa på kvalitet

Det optimala slow fashion-plagget är ett plagg med lång livslängd. Tänk därför på dig själv som den första i en lång rad användare och köp bara plagg som verkar ha ett bra andrahandsvärde. Ta för vana att göra en kvalitetscheck på plagget. Känn på tyget, syna det i sömmarna och försök avgöra om det kommer att hålla länge. Slarviga sömmar och knappar på trekvart är tecken på slarvigt sömnadsarbete. Är du osäker – lita på magkänslan och avstå från köp. 

Tips!

Priset ger ofta en fingervisning om varans kvalitet. Ett högt pris är ingen garanti för lång livslängd, men vid tillverkningen av billiga plagg har det ofta kompromissats i någon ände. Kanske på materialegenskaper, sömnadsarbete eller på textilarbetarnas löner?


Illustration som sammanfattar slow fashion med en hawaiiskjorta, ett par jeans och tomma galgar som illustrerar begreppet "rensa".

4. Styr upp din garderob

En rejäl garderobsrensning är första steget mot en hållbar garderob. Det är även första steget mot en kapselgarderob, det vill säga en genomtänkt uppsättning kläder där plaggen är lätta att kombinera. Kapselgarderoben minimerar klädångesten och gör det roligare att klä sig. Samtidigt bidrar den till ett mer hållbart köpbeteende eftersom behovet av nya plagg minskar. 

Tips!

Sortera ut trötta hyllvärmare och behåll bara plagg du verkligen använder. Sälj resten, eller skänk bort på ett ansvarsfullt sätt. Det viktiga är att dina avlagda plagg kommer till nytta för någon annan. När du är klar ska garderoben vara fylld med plagg som du använder ofta – ingenting annat! 


Illustration med ett hjärta som består av flera sektioner av mönstrade vintagetyger. Hjärtat symboliserar begreppet "dela" inom slow fashion.

5. Dela med andra

En nyckel till slow fashion är att förlänga klädernas livslängd, både i sin egen och andras garderob. Ett fiffigt sätt är att dela plaggen med andra, till exempel genom att byta, låna och låta kläder gå i arv.

Behöver du kläder för ett särskilt tillfälle, som ett bröllop eller en fest med snitsig klädkod? Då är det smart att hyra sina kläder. Som bonus slipper du förvara festblåsan mellan tillfällena.

SÅ HÄR GÖR JAG!
–––
Tröskeln är ofta låg för att dela kläder inom familjen. Jag lånar till exempel friluftskläder av mina svägerskor, och deras barn ärver kläder efter mina. Tillsammans köper vi färre nytillverkade plagg och bidrar till ett mer hållbart mode.


Illustration med en second hand-blus med gult, blommigt retromönster. Second hand-plagget symboliserar kärnan i begreppet slow fashion och hållbart mode.

6. Handla second hand

Även inom slow fashion är det okej att tröttna på ett plagg – det viktiga är att du inte slänger några kläder. Låt dem istället komma till nytta för någon annan, till exempel genom att sälja dem vidare. När du säljer dina kläder hjälper du andra till ett mer hållbart köpbeteende. Dessutom kan ett plagg som du tröttnat på vara precis vad någon annan letar efter.

Köpa kläder second hand

Att köpa kläder second hand är smart, kul och bra för finanserna. Du gör dessutom en insats för miljön och spar vatten, energi och kemikalier. Plus att färre mikroplaster spolas ut i havet när du tvättar: begagnade plagg släpper helt enkelt färre mikroplaster än nya.

LÄS MER! Second hand – 10 tips för smartare shopping >


7. Ta hand om dina kläder

Ett grundläggande slow fashion-tips handlar om att ta hand om sina kläder. Det kan gälla enkla saker som att tvätta mer sällan och på lägre temperatur. Ofta räcker det att vädra plaggen, eller att hänga dem i badrummet när du tar en varm dusch (ångan hjälper till att avlägsna dålig lukt).

Många kläder mår också bra av att tvättas ut och in, inte minst jeans och andra plagg av denim. Skippa även torktumlaren som sliter på kläderna i onödan; torka i torkskåp eller på klädstreck – i trädgård eller på balkong.

LÄS MER: 5 tips som förlänger livet på dina jeans >


Illustration med lappade jeans, nåldyna, fingerborg, lösa knappar, nål och tråd. Lappade kläder är en grundbult i slow fashion.

8. Laga dina kläder

Att laga kläder är ett kreativt sätt att utöva slow fashion. Det är dessutom gratis och kräver bara nål, tråd och en smula tålamod. Om du inte vill laga själv – be en vän om hjälp. Eller anlita en skräddare. Det kostar ett par hundra att få plagget lagat av ett proffs och du stödjer en lokal hantverkare på köpet. Det finns även lagningsservice på nätet, till exempel Repamera som är en smidig tjänst för dig som inte vill laga själv.

Flera klädmärken erbjuder också lagningsservice, bland annat Polarn och Pyret och Nudie Jeans. Tjänsten sker i bästa slow fashion-anda och utförs antingen gratis eller till självkostnadspris. Nudie Jeans kom för övrigt trea på min lista över rekommenderade jeansmärken. Bra jobbat av svensken som bara toppades av två hållbara holländare.

LÄS MER!
Är du flink i fingrarna och söker en kreativ utmaning? Då är visible mending något för dig! Här berättar jag mer om gräsrotsrörelsen som gjort lagning av kläder till en kreativ konst: Vad är visible mending? >


Illustration med skjorta som består av flera separata delar av mönstrade tyger och en sax, samt texten "Remake". Remake är ett sätt att utöva slow fashion.

9. Gör om och gör nytt

Redesign, remake och refashion – allt handlar om att förlänga klädernas livslängd genom att justera, pimpa och förnya dem. Det fina är att du får vara din egen designer samtidigt som du tar vara på jordens resurser. Är du nybörjare kan du satsa på ett enkelt projekt, som att göra shorts av utslitna jeans. Är du en hejare på att sy kan du göra mer radikala förändringar, som att kombinera flera plagg i ett nytt.

LÄS MER: DIY – så fixar du en återbrukad look >


Illustration med en blommig blus och en trasmatta, där delar av trasmattan består av samma tyg som i blusen. Illustrerar begreppet återbruka inom slow fashion.

10.  Återbruka

Vad kan man göra med kläder som är så utslitna att de inte går att laga? Som ingen vill köpa eller ens ta emot gratis?! Svaret är återbruka! Det gör du genom att ta vara på materialet och skapa nya produkter, till exempel trasmattor, kuddar, lapptäcken och sittpuffar. Möjligheterna är oändliga och bara fantasin sätter gränserna.

Visste du att?!

Återbruk och upcycling är viktiga pusselbitar i ett cirkulärt systemtänk där man strävar efter att varje plagg ska ingå i ett naturligt kretslopp. Det betyder att alla material ska kunna brytas ned av naturen eller gå att använda som material i nya produkter. 


LÄS MER!!
–––
Alla tips i den här guiden handlar om att förlänga klädernas livslängd och minska konsumtionen av nytillverkade plagg. Svårare än så är det inte att bidra till ett hållbart mode. Fler hållbara tips hittar du i min slow fashion-guide för dig som vill köpa nytillverkade kläder:
5 slow fashion-tips för hållbar shopping >

Lotta Odelius
Lotta Odelius

Hej och välkommen till min blogg om återbruk, hållbarhet och hantverk! Här vill jag sprida kunskap om hållbar design och hållbart mode. Jag vill också gärna inspirera till en mer medveten livsstil. Stötta gärna mitt arbete genom att sprida bloggen till andra, och genom att följa mig på Instagram.

Show CommentsClose Comments

2 Comments

 • avatar
  Jeanette Sandelin
  Posted December 11, 2021 at 17:52 0Likes

  Underbart! Fick nu massor av idéer att ta med till syslöjden på högstadiet. TACK!

  • avatar
   Lotta Odelius
   Posted December 12, 2021 at 10:32 0Likes

   Ja, vad roligt! Och tack snälla för att du hör av dig, det är alltid så värdefullt att få veta att det jag skriver kommer till nytta! 😀

Leave a comment