Hål i favorittröjan?! No worries.
Haka på visible mending-rörelsen och laga så att det syns!

Visible mending är konsten att laga så det syns på ett kreativt sätt. Designfilosofin är enkel: lyft fram det vackra i vardagens slitna detaljer och ha kul medan du gör det.

  • Är du nybörjare – starta med de elementära teknikerna (förstygn och stoppsöm) och utmana dig själv med sashiko.
  • Är du van att brodera – testa att experimentera med olika prydnadssömmar. Och är stickning/virkning din grej så går du loss med stickorna/virknålen!

Jeans lappade med förstygn av Kerstin Neumüller. Ur boken ”Lappat och lagat”.

1.   Förstygn/tråckelstygn

Grundstygnet inom visible mending skapas genom att nålen förs upp och ner genom tyget. Förstygn kallas för ”running stitch” på engelska eftersom det går snabbt att sy.

Grundregeln är att stygnen ska vara lika långa på fram- och baksidan av tyget men inom visible mending gör du som du vill. Olika långa stygn eller ”spridda” förstygn (som du syr lite här och var och hur som helst) kan ge dekorativa effekter.

Förslag på sömmar för lappning av trikå. Ur Hemslöjdens teknikhäfte ”Lappa”.


2.   Sashiko

I Japan används förstygn för att sy ihop flera lager av utslitna tyger, t ex kan två trasiga plagg sammanfogas till ett helt. Tekniken kallas sashiko och stygnen påminner om risgryn som spridits ut över ytan.

Sashiko är en av grundteknikerna inom visible mending. Du kan t ex laga jeans med trasiga knän genom att sy fast lappar på in- och utsidan av det slitna plagget.

Traditionellt används vaxad tråd vid sashiko-sömnad, men man kan använda vilken tråd som helst: sytråd, molinégarn eller pärlgarn.

Sashikoinspirerad lagning av Kerstin Hanson/Kina Larsson, Sykompis.

Underlagning med dekorativa sahshikostygn av Jessica Marquez, Miniaturerhino.

LÄS MER om sashiko HÄR >>


3. Stoppsöm

Stoppsöm är en väv i miniatyr och associeras traditionellt med stoppning av strumpor. Inom visible mending har tekniken fått en revival som en kul och kreativ lagningsteknik. Du kan lätt göra stoppsömmar till dekorativa ”ärr” på lagade plagg genom att använda garn i avvikande färger och kvaliteter.

Mimstermade använder stoppsömmar som dekorativa inslag på väskor i egen design.

Stoppsöm och pärlbroderi av Taller Hilván.


4. Broderi/prydnadssömmar

Som komplement till de elementära lagningsteknikerna finns hela broderispektrat att plocka från – t ex korsstygn, schattersöm, franska knutar, plattsöm och kedjestygn.

I synnerhet vid creative mending – då man utgår ifrån hålet för att förändra hela plagget – får broderi och prydnadssömmar ta extra plats.

Broderi av irländska textilkonstnären Mary Morkens.

Kreativ lagning av Hunter Hammersen.

TIPS! Du kan använda vilket garn eller vilken tråd du vill när du lagar. Anpassa bara garnet/tråden till materialet i plagget du lagar. Använd ett grövre garn till stickade plagg och molinégarn eller sashikogarn till denim. Sytråd passar bäst till nättare lagningar som inte ska synas.


5. Stickning/virkning

Hål i stickade plagg lagar du enklast med stoppsöm, men du kan också använda maskstygn som efterliknar den stickade texturen på pricken. Om du vill kan du laga hål i stickade plagg med virknål. Ett annat alternativ är att kombinera stoppsöm med stickning. Stickorna är också ett perfekt redskap för att laga trasiga tröjmuddar – du skarvar och stickar helt enkelt nya.

Stickad tröja lagad med maskstygn av Katarina Evans.

Virkad lagning ur Hemslöjdens teknikhäfte ”Stoppa”.

Det fina med visible mending är att du aldrig behöver leta efter garn i samma nyans och kvalitet som plagget du lagar – tvärtom ger kontraster i färg och textur lagningen en dekorativ twist! 

Lotta Odelius
Lotta Odelius

Hej och välkommen till min blogg om återbruk, hållbarhet och hantverk! Här vill jag sprida kunskap om hållbar design och hållbart mode. Jag vill också gärna inspirera till en mer medveten livsstil. Stötta gärna mitt arbete genom att sprida bloggen till andra, och genom att följa mig på Instagram.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment