Rupert Herring skapar lappverk av återbrukat trä

Rupert Herring skapar lappverk av återbrukat trä

Finsnickaren och formgivaren Rupert Herring (Nya Zeeland) talar om trä som sommelieren om sitt vin; med sakkunskap och mycket känsla. Ek är en favorit, liksom kauri: ett träd som bara växer på Nya Zeeland och som ger ett hårt men lättarbetat virke med gyllene snittyta.

Men Herring väljer inte arbetsmaterial efter egenskaper, utan efter tillgänglighet. Brädor som någon annan dumpat i väggrenen finner gärna vägen in i Herrings ateljé, liksom gamla möbler och byggnadsdetaljer han hittat i rivningshus, på ödetomter och byggarbetsplatser.

I serien Turning the Inside Out arbetar han med gamla bordsben och balustrar och utforskar kontrasten mellan gammalt och nytt, målat och omålat, svarvat och rakt, insida och utsida.

BALUSTRAR” – krångligt ord?! En ”baluster” är i alla fall en svarvad pelare i en ”balustrad” – dvs ett lågt räcke.

Ett bord i design av Rupert Herring. Bordet är helt och hållet uppbyggt av svarvade bordsben och staketpinnar som tätt tillsammans bildar en kvadratisk form. Bordsskivan bildas av de avsågade bordsbenen/staketpinnarna.
Eking it Out – bord.

Rupert breaks the mould of the in-vogue concept of upcycling, and far from simply using timber from pallets and whisky barrels, he searches for the beauty hidden in an object’s original form. Through slicing, arranging, rearranging and even turning inside out he finds such beauty.

Verve Magazine, NZ
Närbild på bordet ”Eking it Out”, sedd uppifrån. Här ser man träets ådring de många olika delarna.
Närbild på bordet ”Eking it Out” sedd från sidan. Här ser man återbrukade bordsben och svarvade balustrar i vitt och brunt.

Resultatet är föremål som balanserar på gränsen mellan bruksföremål och konstobjekt, möbel och skulptur.

Varje del i serien visar prov på Herrings hantverksskicklighet; varje del berättar också en egen liten historia.

En bänk i design av Rupert Herring. Bänken är konstruerad helt av svarvade staketpinnar.

Herring gör liknelsen med gamla tiders lapptäcke, där varje tyglapp har ett tidigare liv – som klänning eller förkläde eller kanske något helt annat.

— Man kan väl säga att jag gör lapptäcken, fast av trä, säger Herring, som finner ett stort värde i de material som andra utdömt som uttjänta.

Ett stort, vitt rum med trägolv och vitmålade bjälkar i det höga taket. På väggarna och utplacerade på golvet finns olika konstverk/installationer, bland annat pallar och ett sidobord i design av Rupert Herring.
En högsmal stol i design av Rupert Herring. Stolen är tillverkad av återbrukade staketpinnar. Den är nästan två meter hög och visas som skulptur på ett galleri.
Sex stolar och ett bord - alla tillverkade av återbrukat, svarvat trä och med Rupert Herrings typiska formspråk.

Så är det också återbruket som har blivit Herrings signum som formgivare, och i en värld av överkonsumtion ställer hans arbete stillsamt frågan: när är ett föremål egentligen förbrukat? Och vari ligger tingens egentliga värde? Är det i funktionen eller i hantverket, i materialet eller i ursprunget, eller i konsten?

LÄS MER! Rupert Herrings arbete är ett bra exempel på hur uttjänta material får nytt liv och nytt värde genom upcycling. Läs mer om 2000-talets smartaste designtrend i Upcycling – den ultimata guiden.

”I’m a legs man, what can I say?!”
Rupert Herring berättar om sin fascination för välsvarvade bordsben och balustrar (3 min).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Up Next:

Re-kånken tillverkas av återvunna PET-flaskor

Re-kånken tillverkas av återvunna PET-flaskor