För alla inköp gäller – satsa på kvalitet. Det gäller även när du handlar second hand. Och det finns några saker du ska titta närmare på!

När du handlar second hand finns det två saker du ska ta en extra koll på: plaggets skick och plaggets kvalitet.

  • Plaggets kvalitet handlar om de egenskaper som ett plagg har med sig från fabriken. Det handlar till exempel om hur välsytt plagget är och om hur länge det förväntas hålla vid normal användning.
  • Plaggets skick handlar om hur använt plagget är. Om det är slitet, trasigt eller smutsigt. I second hand-butiker kan skicket variera från rätt så slitet till nästan nytt.

När man bedömer kvaliteten på ett plagg tittar man på samma saker som när man bedömer skicket, fast på lite olika sätt. Om du ska bedöma plaggets kvalitet vill du till exempel veta om blixtlåset är av metall i stället för plast. Då vet du att blixtlåset håller längre. Om du ska bedöma plaggets skick undersöker du i stället om blixtlåset fungerar.

Det fina med ett begagnat plagg är att det ger dig facit på plaggets kvalitet. Ju bättre egenskaper plagget haft från början, desto finare är plagget när du köper det begagnat.

I den här bloggposten berättar jag mer om hur du bedömer kvaliteten på ett begagnat plagg. Här är fem saker du ska titta närmare på!

LÄS MER! Så avgör du skicket på ett second hand-plagg >


1. Märket på plagget

Märket på plagget kan vara din bästa ledtråd till plaggets kvalitet. Fundera över vad ett företag vill signalera med sitt varumärke. Vill de vara först med det senaste? Eller skapa mode som håller i längden? De snabba modekedjorna tillverkar ofta kortlivade plagg och de plaggen kan du hoppa över. Undantaget är barn- och babykläder. De används bara en kort tid innan barnet vuxit ur dem och är ofta i skick som nytt.


2. Tyget

Ett plagg håller bara så länge tyget tillåter. Tyvärr kompromissar många företag på tygets kvalitet och därmed också på plaggets livslängd. Om du jämför ett vintageplagg med ett nyare plagg upptäcker du direkt att det är skillnad på tyget. Ett bomullstyg från 1950-talet har till exempel en tätare väv än ett bomullstyg från idag. Det beror på att trådtätheten är lägre idag än den var förr. Genom att väva ett glesare tyg spar tillverkaren både tid och pengar; tid eftersom tyget går snabbare att väva och pengar eftersom det inte går åt lika mycket tråd.  


3. Tvättråden

En fördel när du handlar begagnade kläder är att plaggen redan gått några ronder i tvättmaskinen. Det betyder att du redan vet hur de reagerar i tvätten: plagg som vill krympa har krympt och plagg som vill fälla har fällt. Trots det ska du ta dig en titt på tvättråden eftersom de ger en hint om hur du förväntas använda plagget. Ett plagg som är gjort för att slita på länge ska du kunna tvätta i maskin på minst 40 grader. För ömtåliga plagg rekommenderas 30 grader fintvätt, eller handtvätt. Det är plagg som du inte förväntas slita på till vardags. 


4. Sömmarna

Sömmarna ska vara raka, jämna och sydda med korta stygn. De ska vara fästa i båda ändar och förstärkta på ställen där det förekommer mycket slitage, som på hörnet av fickor och hällor. Kom ihåg att vända på plagget och inspektera insidan också.


Dra försiktigt i knapparna och känn på motståndet. Knapparna ska sitta ordentligt fast.

5. Knappar och fickor

Knapparna ska sitta med jämna avstånd och de ska sitta ordentligt fast. Dra försiktigt i knapparna och känn på motståndet. Kolla också om det följer med en reservknapp. Det är en signal om att plagget förväntas hänga med ett tag.

En annan detalj som du kan kika närmare på är fickorna. Fejkfickor är tecken på att tillverkaren sparat in på materialet. Kanske har tillverkaren sparat in på andra saker också, som tygets kvalitet?! På figurnära plagg kan fickorna vara ihopsydda. Då kan du själv välja om du vill sprätta upp sömmen eller ej.

LÄS MER! Second hand – 10 tips till smartare shopping >


Lotta Odelius
Lotta Odelius

Hej och välkommen till min blogg om återbruk, hållbarhet och hantverk! Här vill jag sprida kunskap om hållbar design och hållbart mode. Jag vill också gärna inspirera till en mer medveten livsstil. Stötta gärna mitt arbete genom att sprida bloggen till andra, och genom att följa mig på Instagram.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment