Ta för vana att alltid kolla skicket på ett plagg när du handlar second hand. På så sätt slipper du upptäcka defekterna i efterhand. Kanske kan du även få ett defekt plagg lite billigare? Här är sakerna du bör checka av innan köp!
Alla second hand-butiker sorterar bort smutsiga och trasiga plagg, det gäller både nätbutiker och vanliga butiker. Bland plaggen som passerat kvalitetskontrollen finns grader på skalan, från nyskick till ganska slitet.
Handlar du på nätet beskrivs skicket på plagget i annonsen. Men det är inte alltid beskrivningen stämmer överens med verkligheten. Börja därför med att gå igenom plagget så fort du tar emot det. Var systematisk och om det är något som inte stämmer – påpeka felet direkt. Fråga om du kan få plagget lite billigare eller be att få skicka det i retur.
En stor fördel med att handla i butik är att du kan göra bedömningen av plagget innan du slår till. Och så här går du till väga!
1. Kolla sömmarna
Lägg ut plagget och inspektera alla sömmar. Lösa trådar är ett tecken på att en söm har släppt, det är ganska vanligt i äldre plagg. I en sidsöm är det ingen stor grej – den lagar du lätt. Men i en dekorsöm på en jeansskjorta från 1970-talet!? Den är inte lika lätt att laga. Kolla även om plagget har tappat formen efter många tvättar. En t-shirt kan ha vridit sig så att sidsömmen hamnar på magen. Även stretchjeans kan ha vridna sömmar liksom alla plagg av trikå.
Tips!
Håll även utkik efter sömmar som inte hör hemma på plagget från början. Ett par byxor kan till exempel ha lagts upp och hål kan ha blivit lagade. Är det snyggt gjort kan det vara okej, men du vill inte ha ett plagg med taffliga sömmar. Skärskåda plagget och tyck till vad som är okej för dig.
2. Granska detaljerna
Gå igenom alla detaljer på plagget. Kolla att blixtlåset fungerar och att knapparna sitter där de ska. Saknas en knapp kanske det finns en i reserv?! Den brukar vara fastsydd i tvättrådsetiketten i så fall. Håll även ett öga på eventuella resårband. De tappar spänsten med tiden så dra i dem och se om de stretchar tillbaka. Lyssna också efter ett knastrande ljud, det är ljudet av ett resårband som tappat sugen.
3. Känn på tyget
Att ett plagg är slitet behöver inte betyda att det är ett icke-köp. Det kan ha mycket kvar att ge skavankerna till trots. Men det är inte alla material som blir slitna på ett snyggt sätt, eller som är lätta att laga. Undersök därför tyget och lita på känslan du har i fingrarna; känns tyget sprött eller tunnslitet bör du hoppa över köp eller vara beredd att laga. När du granskar plagget ska du även hålla utkik efter hål. I stickade plagg kan det finnas hål av pälsänger; det är en insekt som är förtjust i ylle och som lämnar kluster av lösa maskor efter sig.
På denimplagg ska du alltid kolla hur slitet plagget är på utsatta ställen. På ett par jeans kollar du till exempel högst upp på insidan av benen – just där är inte bekvämt med otympliga lagningar.
LÄS MER!
–––
Nybörjare på second hand?! Tipsen du behöver för att komma igång hittar du här: Second hand – 10 tips för smartare shopping >
4. Hoppa nopporna
Noppor förekommer framför allt på stickade plagg. De uppstår där plagget nöts mycket, som i ärmhålor och i ärmslut. Vissa material noppar mer än andra, framför allt blandmaterial som innehåller akryl. Bland naturmaterialen är det kashmir som noppar mest, men kashmirnoppor är lätta att få bort, till skillnad från akrylnoppor som biter sig hårt fast.
Generellt gäller att ett gammalt plagg noppar mindre än ett nytt. Blir du kvitt nopporna på ett begagnat plagg kan det betyda att de inte kommer tillbaka, men det finns inga garantier.
Visste du att?!
På fackspråk använder man det engelska ordet pilling för noppor. Pilling används även på engelska sajter där du kan köpa och sälja begagnade kläder.
5. Upptäck fläckarna
Kläder som säljs second hand ska vara hela och rena. Men även nytvättade plagg kan ha fläckar. Förälskar du dig i ett fläckigt plagg får du ta dig en funderare. Verkar fläckarna kunna gå bort i tvätten? Skrapa med nageln och se. Om inte – vill du ha plagget ändå?! Kanske kan du maskera fläcken med en lagningslapp?!
De tråkigaste fläckarna är svettfläckar och andra missfärgningar, som solkiga kragar och muddar. Det är en sak att gå runt med sin egen lort men någon annans smuts är inte lika rolig.
6. Lukta på plagget
Alla textilier lagrar dofter. Det gäller nya och gamla plagg och doften kan sitta kvar även när plagget är nytvättat. Lukta därför på plagget och försök att placera dofterna. Luktar det nytvättat och fräscht eller instängt som på en gammal vind? Var särskilt uppmärksam på lukten av cigarettrök; röklukt som bitit sig fast går aldrig ur (ens med vinäger eller andra husmorstips).
I vissa kläder kan lukten av svett hänga kvar. Det gäller träningskläder i syntetmaterial, men även fodret i gamla skinnjackor. En skinnjacka kan ha hängt med i decennier utan att någonsin ha blivit tvättad.
LÄS MER!
–––
Vad är det för skillnad på plaggets skick och kvalitet? Det och mycket mer får du veta här: Så kollar du kvaliteten i second hand-kläder >