Ett vintageplagg kan ha hängt med i årtionden innan det hamnar på galgen i en second hand-butik. Ett second hand-plagg kan å andra sidan vara både äldre och yngre än så. Men vad gör att vissa plagg räknas som vintage, och andra inte? Här förklarar jag skillnaden.

Många vintageplagg är second hand, men långt ifrån alla second hand-plagg är vintage. Ändå används orden som synonymer för begagnade kläder. Framför allt i marknadsföring där man vill ge begagnade plagg en mer attrativ framtoning. Det beror på att ”vintage” förknippas med kvalitet medan ”second hand” associeras till billigt begagnat.


Vad är second hand?

Second hand kallas allt som är använt tidigare. Det spelar ingen roll om det är gammalt eller nytt – har en sak haft en tidigare ägare så är det second hand. Det svenska ordet för samma sak är förstås begagnad, som betyder använd.


Vad är vintage?

I modevärlden säger man vintage om kläder från en svunnen tid. Plaggen påminner ofta om ett flärdfullt förflutet och kan förknippas med en air av lyx. Men när är det egentligen korrekt att kalla ett second hand-plagg för vintage? Här går åsikterna isär.

  • Somliga menar att kläder som är 25 år eller äldre kan vara vintage, om de är i fint skick och av god kvalitet.
  • Andra tycker att kläderna ska vara mer än dubbelt så gamla, och att skicket och kvaliteten kvittar.

Själv är jag anhängare av Elsa Billgrens definition. Hon är hela Sveriges vintagedrottning och hon säger så här: ”Vintage är plagg gjorda mellan 1920 och 1969. Allt dessförinnan är antikt, allt därefter är second hand”.

Vintage är second hand för finsmakare

Oavsett hur gammalt ett vintageplagg är, ska det helst vara i gott skick. Det ska även ha originaldetaljerna kvar, som knappar och blixtlås, spetsar och band. I den bästa av världar ska även nacketiketten finnas kvar; den ger viktiga ledtrådar om plaggets ursprung, som märke, designer och modehus. Är plagget skapat av en känd designer ökar plagget i värde.

Närbild på etikett i nacken på ett vintage-plagg i grått och glansigt tyg

Etiketten i nacken ger ledtrådar till plaggets ursprung, här NK Franska Damskrädderiet.

Sammanfattningsvis kan man säga att vintage är finsmakarens val av second hand. Alla vintageplagg är också dyrare än vanliga second hand-plagg, plus att de ökar i värde med tiden. Ett vintageplagg i fint skick kan kosta många tusen.

Å andra sidan förlorar ett vintageplagg snabbt i värde om det hanteras på ett ovarsamt sätt. Även slarviga reparationer sänker värdet på plagget. Var därför rädd om dina vintageplagg och laga dem varsamt om de går sönder. Anlita gärna en skräddare och försök hitta reservdelar från samma tid som plagget. Knappar kan du till exempel fynda på loppis.

Bli din egen vintage-expert

Ordet vintage kommer från Frankrike där det beskriver ett vin av en viss årgång. Och precis som vinkännaren kan allt om sitt vin, kan vintageälskaren allt om sin garderob. De verkliga proffsen köper vintageplagg till underpris och säljer vidare på nätet eller på auktion. På så vis kan en rolig hobby förvandlas till en lönsam sidoinkomst.

Har du själv några vintageplagg hemma och vill veta mer om deras ursprung? Då vill jag rekommendera sajten Vintage Fashion Guild. Där kan du söka på allt från hattar och bröllopsklänningar till underkläder och accessoarer. Du kan även söka bland hundratals varumärken och dessutom få hjälp att identifiera materialet i ett plagg. Vintage Fashion Guild är helt enkelt en guldgruva för dig som vill veta mer om vintagemode.

VISSTE DU ATT?!
–––

De allra flesta vintageplagg är av god kvalitet. Det beror på att plaggen tillverkades under en tid då kläderna gjordes för att hålla länge. Många vintagekläder har hängt med i årtionden utan att vare sig tappa formen eller slitas ut.

LÄS MER! Second hand – 10 tips till smartare shopping >


Lotta Odelius
Lotta Odelius

Hej och välkommen till min blogg om återbruk, hållbarhet och hantverk! Här vill jag sprida kunskap om hållbar design och hållbart mode. Jag vill också gärna inspirera till en mer medveten livsstil. Stötta gärna mitt arbete genom att sprida bloggen till andra, och genom att följa mig på Instagram.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment