Du behöver bara ett par jeans i din garderob; ett enda par som du sliter på i vått och torrt. Helst ska du fynda dina (enda) favvojeans second hand. Och om du köper nytt: köp dry jeans. Dels orsakar dry jeans mindre miljöpåverkan än andra jeans – dels kan de få grymt snygga slitmärken som blir unika just för dig.

Vad är dry jeans?

Jeans i raw denim eller dry jeans (”torra jeans”), är jeans som inte utsatts för olika tvätt- och slitningsprocesser. Alla jeans är dry jeans från början och det är jeans i dess mest ursprungliga form.

5 skäl att välja dry jeans

1. Det mest hållbara valet när du köper nytt

Dry jeans i ekologisk bomull är det mest hållbara valet om du köper jeans i virginmaterial, dvs nya material. Det beror på att de inte genomgått de sista energi-, vatten-, och kemikalieslukande processerna i produktionsledet: tvättningen och slitningen.

Med andra ord bidrar du till lägre vatten- och kemikalieförbrukning när du köper dry jeans istället för vanliga jeans.

Raw denim från kanadensiska Naked & Famous.

2. Innehåller rester av färre kemikalier

Ett par jeans du köper i butik kan innehålla rester av upp till 100 kemikalier. Även om det rör sig om ”rester”, räcker det för att irritera huden och ge allergiska reaktioner. Köper du ett par dry jeans kan du vara säker på att de innehåller betydligt färre kemikalier än vanliga jeans. Genom att dessutom köpa dry’s i ekologisk bomull vet du att inga miljö- eller hälsofarliga kemikalier använts under odlingen av själva bomullen.

LÄS MER om de hälso- och miljöfarliga kemikalier som används under jeanstillverkning i Jeans – den smutsiga vägen från bomull till byxa

3. Bättre kvalitet och längre livslängd

Enligt jeansproffsen kan ett par dry jeans hålla upp till två år längre än ”vanliga” jeans; dels eftersom de inte har tvättats och slitits i förväg, dels eftersom de ofta tillverkas av tyg av bättre kvalitet, t ex en selvedge-denim.

Selvedge-denim tillverkas framför allt i Japan och Italien och vävs på en skyttelvävstol. Det är en äldre typ av vävstol som ger tyget en tätt vävd stadkant som hindrar tyget från att fransa upp sig.

På modernare vävstolar (projektilvävstolar) klipps tyget av vid kanterna och lämnar en fransigare kant.

Uttrycket ”selvedge” (även ”selvadge”) kommer från ordet self-edge som betyder just ”stadkant”.

Stadkanten på selvedge-denim är ofta röd och vit och du hittar den på insidan av byxbenet.

Amerikanska 3Sixteen har sin ateljé i Soho i hjärtat av New York. Beställer du dina jeans här får du välja tyg från världens största samling av selvedge denim. Jeansen skräddarsys sedan enligt dina önskemål.

En av de äldsta och mest anrika tillverkarna av selvedge-denim är Kuroki Mills i Japan.

4. Sliteffekter som återspeglar din livsstil

Bland jeansentusiaster råder det en hype kring dry’s, och grejen är att jeansen – rätt hanterade – kan få grymt snygga slitna effekter som blir unika just för dig. Allt du gör i dina dry’s sätter sina spår i tyget och du kan själv påverka vilken look du vill ha på dem. Lever du hårt kommer de slitas hårt, dvs jeansen får mer framträdande sliteffekter om du är fysiskt aktiv, än om du nöter på en kontorsstol från 9 till 5.

Dry’s från Kuyichi efter tvätt.

5. Det ultimata slow fashion-plagget

Alla jeans är bra slow fashion-plagg eftersom de håller länge och erbjuder massor av möjligheter till upcycling. Jämfört med vanliga jeans är dry jeans ännu bättre tack vare mindre miljöpåverkan och (ännu) längre livslängd.

Tänk på det här när du köper dry jeans

Alla dry’s krymper när du tvättar dem. Köp därför en storlek som har krympmån och lägg inte upp jeansen förrän du tvättat dem.

När du köper jeansen ska du också hålla koll på om de är ”sanforiserade” (sanforized) eller ”osanforiserade” (unsanforized). Sanforiserade jeans har behandlats med ånga för att krympa mindre när du tvättar dem; de krymper i regel 3–5 %.

Osanforiserade jeans kallas för ”shrink-to-fit” på jeanslingo och de krymper betydligt mer: 5–10 % första tvätten.

Hur mycket jeansen krymper varierar mellan olika jeansmärken. Det bästa är därför att fråga i butiken, men ett generellt tips är att gå upp en storlek om du köper shrink-to-fit.

”Will not shrink”. Japansk selvedge-denim från Naked and Famous.

TIPS! HANDLA I EN RIKTIG JEANSBUTIK
–––
Personal som jobbar i renodlade jeansbutiker är ofta proffs på jeans så passa på att ta del av deras expertis. Det är dessutom roligare att sälja jeans till dig som är engagerad i ditt köp, än till någon som nöjer sig med första bästa random-byxa.

När är det dags för tvätt?

Därom tvista de lärde, vilket innebär att jeansproffsen är oense: Jeansfundamentalisterna hävdar att ett par dry jeans aldrig ska vidröras av en droppe vatten, annat än regnstänk.
Medan jeansliberalerna menar att du kan tvätta dem närhelst och hur ofta du vill.

”We did not wash these jeans and neither should you.” Sköselråd från amerikanska Tellason.

En sak verkar alla dock vara överens om: Om du vill ha schyssta slitmärken ska du vänta minst 6 månader med att tvätta dina dry’s. Och det är inte liggtid i garderoben som räknas; tanken är att de ska följa dig i vått och torrt – varje dag. Lite som ett husdjur, med fördelen att du slipper mata dem.

Tipsen du behöver för att överleva första månaderna med dry jeans får du HÄR >>>

Slitna dry’s från Tellason.

Hur du får rätt sliten look på brallorna

Dry jeans kräver hängivenhet och idog användning för att få en sliten look, och ju längre du väntar med att tvätta jeansen, desto större blir kontrasten mellan slitna och oslitna partier.

När du tvättat dina dry’s första gången kommer jeansen träda fram i ny skepnad med slitna partier och veck: ”whiskers” i ljumskar och ”honeycombs” i knäveck.

Dry’s före och efter tvätt, ”Kibata” från 3xSixteen.

”The reason people are so crazy about raw jeans is because you essentially make a pair your own. As many denimheads say, “it’s a canvas that paints itself.” /Heddels

Hur slitmärken och veck ser ut beror på många saker: hur ofta du använt jeansen, hur hårt du slitit på dem, hur kraftigt denimtyget är, på vilket sätt tyget är vävt, vilken bomullsart som använts för att spinna tråden i tyget … Det är helt enkelt många variabler som spelar in. Men en sak är säker och det är att slitmärkena kommer återspegla din livsstil. Lever du hårt kommer jeansen slitas hårt.

Det fina med dry jeans är att de slitna partierna är som rynkorna i ditt ansikte. Oavsett om de återspeglar hard times eller good times så ger de jeansen karaktär och gör dem exklusiva just för dig. Faktum är att slitningar på jeans har använts av FBI för att identifiera brottslingar. Det är alltså varken en överdrift eller en skröna att dina ingångna dry jeans blir lika unika som ditt fingeravtryck.

Läs mer: 5 jeansmärken på väg mot hållbar denim >>

Lotta Odelius
Lotta Odelius

Hej och välkommen till min blogg om återbruk, hållbarhet och hantverk! Här vill jag sprida kunskap om hållbar design och hållbart mode. Jag vill också gärna inspirera till en mer medveten livsstil. Stötta gärna mitt arbete genom att sprida bloggen till andra, och genom att följa mig på Instagram.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment