Textilkonstnären Katrina Rodabaugh arbetar med slow fashion på heltid – som inspiratör, föreläsare, hantverkare och författare. Här delar hon med sig av sina bästa tips till dig som vill ställa om till en mer hållbar livsstil.

Slow fashion handlar om att sakta ned, att överväga sina val och slå av på takten på sin egen klädkonsumtion. Det handlar också om att ta vara på det man har genom att t ex laga plagg som gått sönder.

— En bra start är att tänka över var du står idag och vilka val du kan göra framöver, säger slow fashion-proffset Katrina Rodabaugh. Avstå därför från att köpa nytt under en period och utgå istället från det du redan äger.

— Gå igenom garderoben och fundera över vilka plagg du faktiskt använder och verkligen behöver, fortsätter Katrina. Behåll bara plagg du verkligen älskar och inte kan/vill vara utan. Sälj eller skänk bort resten på ett ansvarsfullt sätt så att kläderna kommer till nytta för någon annan.

Resultatet är en garderob fylld med noga utvalda favoriter, istället för ett berg av kläder och inget du vill ha på dig. När du sedan vill förnya din garderob så satsa på att bryta dina tidigare köpmönster och avstå helst helt från fast fashion.

— Man kan utöva slow fashion på olika sätt och på många olika nivåer, säger Katrina.

Slow fashion är inte one-size-fits-all och det som är slow fashion för en person kanske inte fungerar för en annan. Tvärtom måste slow fashion anpassas till dig som ska bära plaggen, till din budget och din livsstil.

Utgå därför alltid från dina egna förutsättningar och gör vad du kan utifrån dem:

  • Är du en hejare på att sy – tillverka dina egna kläder eller sy om och tweaka plagg du redan har.
  • Vill du ofta förnya din garderob – anordna klädbyten eller låna plagg på klädbibliotek. 
  • Är själva shoppingupplevelsen viktig för dig – fynda second hand.
  • Vill du ändå köpa nytt – satsa på kvalitet, välj naturmaterial och se till att använda plaggen länge. Och gynna gärna designers/labels som skapar hållbart mode.

— För många handlar det om att göra lite av varje, säger Katrina, och viktigast är att bara börja. Börja tänka om, tänka annorlunda och reflektera över din egen klädkonsumtion. Redan där har du tagit första steget mot en mer hållbar livsstil.

BOKTIPS! ”Mending Matters – stitch, patch and repair”
–––

En grundbult inom slow fashion är att ta hand om det man redan har och att laga det som går sönder. I boken ”Mending Matters” lär Katrina Rodabaugh ut enkla tekniker för att laga plagg i denim, linne och andra vävda material. Ta del av hennes bästa lagningstips och läs mer om boken här: Mending Matters – lappa och laga med Katrina Rodabaugh >>

LÄS MER!
–––

Slow fashion är mode med medvetenhet i fokus. Det kan handla om att förändra sin livsstil i grunden, men det kan också handla om att göra bättre val vid enstaka köp. För dig som är nyfiken och vill veta mer har jag samlat mina bästa slow fashion-tips i den här guiden: Slow fashion – 10 enkla steg till ett hållbart mode >

Fler tips på bra böcker om konsten att laga kläder hittar du HÄR >>

Show CommentsClose Comments

Leave a comment