Vill du snabbt kunna rädda situationen när byxan spricker? Eller få inspiration till ett roligt handarbete?! Då är de här böckerna för dig! Alla är favoriter i min egen bokhylla och ger tips på smarta/kreativa/personliga sätt att laga kläder!


”Lappat och lagat”

av Kerstin Neumüller

”Lappat och lagat” är allround-handboken för dig som vill laga kläder – synligt eller osynligt, effektivt eller omsorgsfullt, för hand eller på maskin. Extremt enkla tips (för dig som har bråttom) varvas med tungviktare som konststoppning (för dig som har tid). Ett avsnitt i boken handlar om sashiko; ett annat om att laga jeans på maskin. 

Författare är Kerstin Neumüller som delar med sig av knep hon snappat upp både från vänner och från sitt yrke som skräddare. Ett guldkorn är ”fallskärmsjägarnas söm”; den är bra för revor i tältduk och tarp – oumbärlig för fallskärmsväv.

Kerstin tipsar också om textillim som metod för att laga kläder, trots att textillim inte har särskilt hög status bland lagningspurister. Men hellre limma än att inte laga alls, säger Kerstin. Helt rätt, säger jag.

”Lappat & lagat” är 128 sidor och utgiven av Natur & Kultur.

Lappat och lagat får bonuspoäng för fin form och fina bilder.

Foto: Hampus Andersson

Kerstin Neumüller är skräddare och har tidigare skrivit ”En handbok om indigo” i samarbete med Douglas Luhanko. Tillsammans driver de Second Sunrise i Stockholm – en jeansbutik värd en omväg.


”Lappa” och ”Stoppa” 

av Katarina Evans och Katarina Brieditis

Teknikhäftena ”Lappa” och ”Stoppa” är fulladdade med lagningstekniker för alla textila material: vävda tyger, stickat och trikå. Med hjälp av enkla illustrationer får du lära dig en mängd olika broderitekniker från grunden. Båda häftena är dessutom en guldgruva för dig som upptäckt visible mending och som vill laga så det syns.

  • I häftet ”Lappa” får du laga allt från jeans och skjortkragar till tröjor och foder – för hand och på maskin.
  • I häftet ”Stoppa” lagar du stickade plagg med olika stoppsömmar. Du lär dig stoppa strumpor på traditionellt vis (med tuskaft), men även en rad andra tekniker.

Författare är våra svenska auktoriteter när det gäller textilt återbruk: Katarina Evans och Katarina Brieditis. Tillsammans skapar de nya sätt att laga kläder och uppmuntrar dig att ta ut svängarna rejält. Varför inte laga hål med spetssöm? Eller varför inte göra hålen större och omgärda dem med vitbroderi?!

”Lappa” och ”Stoppa” är 50 sidor vardera och utgivna av Hemslöjdens förlag.

Häftena Lappa och Stoppa innehåller massor av tekniker och en hel del överkurs – allt lättillgängligt presenterat med många illustrationer.

Sockor lagade med tuskaft och spetssöm. Skjortor lagade med lappar.

Foto: Karin Björkquist

Katarina Evans är konsthantverkare med mästarbrev i konstsömnad, Katarina Brieditis är textildesigner.


”Mending Matters – stitch, patch, and repair your favorite denim & more”

av Katrina Rodabaugh

”Mending Matters” är perfekt för dig som vill laga kläder med hjälp av två enkla grundstygn: förstygn och kaststygn. Boken innehåller 22 projekt i samma enhetliga stil. Fokus ligger på denim men du kan använda samma tekniker för att laga t ex linne och andra vävda textilier.

Parallellt med lättlästa så gör du-kapitel ger boken en introduktion till slow fashion som filosofi och livsstil. Bland annat bidrar flera förgrundsfigurer inom slow fashion med korta, personliga berättelser.

Signaturen Tracey T. på Powell’s Books skriver så här om Mending Matters: ”Wow. It’s not every day when a sewing book makes you want to be a better person.”
Jag kan bara hålla med – den här boken inspirerar till att förbättra världen, med nål och tråd och stygn för stygn.

”Mending Matters” är 224 sidor och utgiven av Abrams förlag.

Foto: Karen Pearson

Författare till ”Mending Matters” är Katrina Rodabaugh som är en av visible mending-rörelsens frontfigurer i USA. Hon har hållit dussintals workshops och undervisat tusentals amerikaner i konsten att laga kläder.

LÄS MER om Mending Matters i min intervju med Katrina Rodabaugh HÄR >>>


Featured image: Vante stoppad med kedjestygn. Ur ”Stoppa”, Hemslöjdens förlag. Foto: Karin Björkquist

Show CommentsClose Comments

Leave a comment