Visible mending är gräsrotsrörelsen som gjort lagning av kläder till en kreativ konst. Lagningsteknikerna är urgamla och enkla, men utförandet lekfullt och nytänkande. Resultatet är en egen estetik där både lappar och sömmar blir dekorativa inslag i plagget.

Visible mending-rörelsen har sitt ursprung i DIY-kulturen och kännetecknas av den avslappnade inställningen att ingenting måste vara perfekt. Istället finns en strävan att se skönheten i det ofullkomliga. Inspirationen kommer från de japanska begreppen wabi-sabi som beskriver en rustik, enkel och asymmetrisk skönhet.

Både visible mending och creative mending är exempel på upcycling och visar hur kreativt hantverk kan tillföra det trasiga och (ofta) fabrikstillverkade plagget ett mervärde.

Uttrycket visible mending (synlig lagning) kommer från invisible mending (osynlig lagning), eller konststoppning på svenska. Konststoppning innebär att man gör en lagning så diskret som möjligt genom att efterlikna det trasiga tyget på pricken – i både material, textur och färg.

Visible mending innebär raka motsatsen. Här ger lagningen utrymme för kreativitet och du kan använda vilket material och vilken teknik du vill. Huvudsaken är att lagningen syns!

Slitna armbågar som lagats med lappar och dekorativa stygn av Katarina Evans.

Enkla lagningstekniker

Teknikerna inom visible mending är enkla och du kommer långt med vanliga förstygn. Genom att brodera täta rader med förstygn åstadkommer du ett sashikoinspirerat broderi.

Sashiko är en av de vanligaste teknikerna inom visible mending. Det används ofta till denim och är perfekt när du vill sammanfoga flera lager av tyg. För att laga stickade plagg används istället maskstygn eller olika stoppsömmar.

Läs mer: 5 sätt att laga så det syns >>

Sashiko-inspirerad lagning av Erin Eggenburg, Wrenbirdarts.

Vad är skillnaden på visible mending och creative mending?

Både visible mending och creative mending handlar om att laga så det syns och att framhäva hålet och/eller lagningen på ett kreativt sätt. Båda är alltså närbesläktade men ändå inte riktigt samma sak.

  • Vid visible mending är lagningen av hålet själva grejen – det är hålet/defekten/lagningen som ska vara i blickfånget på det färdiga plagget. 
  • Vid creative mending ser man hålet som utgångspunkt för att förändra hela plagget.

Resultatet av båda teknikerna är ett unikt plagg, men vid visible mending fortsätter plagget att vara ett vardagsplagg – vid creative mending förvandlas plagget till ”haute couture”.

LÄS MER: Laga så det syns och gör ett statement >>

Tubsockor och malätna tröjor lagade av Celia Pym som är mästare på creative mending.

Hope’s Sweater 1951, Celia Pym.


Show CommentsClose Comments

Leave a comment