Visible mending är gräsrotsrörelsen som gjort lagning av kläder till en kreativ konst. Lagningsteknikerna är urgamla och enkla, men utförandet lekfullt och nytänkande. Resultatet är en egen estetik där både lappar och sömmar blir dekorativa inslag i plagget.

Uttrycket visible mending (”synlig lagning”) kommer från invisible mending (”osynlig lagning”) som innebär att man gör en lagning så diskret som möjligt. Motsvarande uttryck på svenska är konststoppning och målet vid konststoppning är att efterlikna det trasiga tyget på pricken: i material, textur och färg.

Visible mending innebär raka motsatsen. Här ger lagningen utrymme för kreativitet och nytänk och du kan använda vilken teknik och vilket material du vill. Huvudsaken är att lagningen syns!

Slitna armbågar som lagats med lappar och dekorativa stygn av Katarina Evans.

Enkla lagningstekniker

Teknikerna inom visible mending är enkla och du kommer långt med vanliga förstygn. Genom att brodera flera rader med förstygn intill varandra åstadkommer du ett sashikoinspirerat broderi.

Sashiko är en av de vanligaste teknikerna inom visible mending. Det används ofta till denim och andra vävda material och är perfekt för att sammanfoga flera lager av tyg. För att laga stickade plagg används istället maskstygn eller olika stoppsömmar.

Läs mer: 5 sätt att laga så det syns >>

Sashiko-inspirerad lagning av Erin Eggenburg, Wrenbirdarts.

Vad är skillnaden på visible mending och creative mending?

Både visible mending och sk creative mending handlar om att laga så det syns och att framhäva hålet och/eller lagningen på ett kreativt sätt. Båda är alltså närbesläktade men ändå inte riktigt samma sak.

  • Vid visible mending är lagningen av hålet själva grejen – det är hålet/defekten/lagningen som ska vara i blickfånget på det färdiga plagget. 
  • Vid creative mending ser man hålet som utgångspunkt för att förändra hela plagget.

Resultatet av båda varianterna är ett unikt plagg, men vid visible mending fortsätter plagget att vara ett vardagsplagg – vid creative mending förvandlas plagget till ett konstverk.

LÄS MER: Laga så det syns och gör ett statement >>

Tubsockor och malätna tröjor lagade av Celia Pym som är mästare på creative mending.

Hope’s Sweater 1951, Celia Pym.


Show CommentsClose Comments

Leave a comment