Inom visible mending är varje trasigt plagg är en kreativ utmaning. Och varje lagat hål en manifestation i det lilla.

Visible mending handlar om laga kläder så det syns. Det handlar om att dölja hål (bakom applikationer och lappar) och att framhäva hål (genom att t ex lägga ett färgglatt tyg under hålet som lagas). Huvudsaken är att defekten framhävs och att både lappar och stygn är synliga.

Visible mending är perfekt för alla som vill uttrycka sig kreativt med nål och tråd och bland utövarna finns både entusiastiska nybörjare och yrkesproffs som skräddare och textildesigners.

— Man kan laga så det syns på vilken nivå som helst, säger Katarina Evans som är mästare i konstsömnad. Grundteknikerna är enkla, och ofta är det kreativiteten som får hantverket att lyfta.

Drivkraften hos den kreativa lagaren kan vara kärleken till hantverket, men också oviljan att avfärda ett trasigt plagg som förbrukat. Ett trasigt plagg kan därför ses både som en kreativ utmaning och en manifestation i det lilla.

— Genom att laga sina kläder signalerar man medvetenhet och tar avstånd från slit och släng, säger Katarina Evans. Och när lagningarna i plagget får ett eget värde blir budskapet ännu tydligare: ”Jag sliter, men jag slänger inte”.

När du lagar ett plagg skapar du dessutom ett känslomässigt band till plagget. Eftersom du har ägnat plagget tid och omsorg kommer du ha svårare att skiljas från det. Just därför blir de plagg du lagat själv ofta garderobens äldsta och mest älskade.

Läs mer: 5 sätt att laga så det syns

Tre hundra hål i en t-shirt från H&M. Det kickade igång mästarbrodösen Katarina Evans som köpte hem plagget och började laga. Projektet är enligt Katarina ongoing – än återstår 220 hål att laga.

Sashiko. Två sladdriga t-shirts har sytts ihop med täta rader av förstygn. Inspirationen kommer från Japan där sashiko använts för att förstärka textilier sedan tusen år tillbaka. Foto: Karin Björkquist

Ärrat plagg. Polo lagad med snuttar av moulinégarn som Katarina fyndat på loppis. När garnet i en färg tog slut fick en annan ta vid. Resultatet är dekorativa sömmar i många färger. Foto: Karin Björkquist

Kors och tvärs. Stickad tröja lagad med lappar och korsstygn.

BOKTIPS! ”LAPPA” OCH ”STOPPA” FRÅN HEMSLÖJDENS FÖRLAG
–––

Tillsammans med Katarina Brieditis har Katarina Evans skrivit två handböcker i konsten att laga kläder: ”Lappa” och ”Stoppa” för Hemslöjdens förlag. Där hittar du bland annat detaljerade beskrivningar av lagningarna i den här bloggposten. Läs mer här: Boktips: bästa böckerna om konsten att laga kläder >>

Show CommentsClose Comments

Leave a comment