Katrina Rodabaugh är frontfigur inom både slow fashion- och visible mending-rörelsen i USA. I boken ”Mending Matters” guidar hon dig genom 22 lagningsprojekt med hjälp av tydliga steg-för-steg-bilder. Boken är perfekt för dig som aldrig har lagat ett plagg förr, men även för dig som vill ha inspiration till att laga så det syns.

— Att laga kläder är ett enkelt och kreativt sätt att utöva slow fashion och bidra till en mer hållbar klädkonsumtion, säger textilkonstnär Katrina Rodabaugh. Och det fina är att alla kan göra det. Kan du knyta ett par skor kan jag lära dig laga kläder!

Alla projekt i boken bygger på enklast tänkbara stygn: kaststygn och förstygn. Stygnen sys för hand och för att komma igång behöver du bara nål, tråd och lite tålamod.

Inspiratör. Katrina Rodabaugh i sin ateljé i Hudson Valley, NY.

Underlagning med synlig lapp som sytts fast med sashikobroderi.

Katrina beskriver sin lagningsteknik som ”slow hand stitching” och hon hämtar inspiration från bland annat indiskt kantha- och japanskt sashikobroderi. Ytterligare en inspirationskälla är amerikansk quilting:

— Broderiet ligger i släkten och både min mormor och gammelmormor är förebilder, berättar hon. Gammelmormor quiltade lapptäcken med detaljerade applikationer, alltid för hand, alltid av överblivna tyglappar.

Trots att quilting, kantha och sashiko kommer från olika delar av världen är släktskapet tydligt: basen utgörs av handbroderade tråckelstygn som traditionellt använts för att återbruka textilier. Kanthabroderi användes för att sammanfoga avlagda saris till tjockare täcken och kuddar; sashiko för att förstärka utslitna plagg med tygbitar som ibland inte var större än en tumme.

De japanska plaggen kallas boro (ungefär trastextil) och är ofta lappade i så många omgångar att det ursprungliga tyget inte går att urskilja.

— När jag upptäckte boro och sashiko blev jag förälskad, säger Katrina. I de många lapparna, i tygernas nyanser och i de vita stygnen.

Hon broderar också gärna med sashikogarn som sätter en särskild prägel på handarbetet.

— Du kan laga kläder med vilken nål och tråd som helst, men vill du investera lite extra i ditt lagningskit vill jag tipsa om sashikonålar och sashikogarn. En vass sax och en fingerborg är ett måste och en tång kan behövas om du syr i så många lager tyg att nålen fastnar.

Katrinas toolbox. Den gula honungskakan är ett favoritredskap som ger garnet en vaxad yta.

Lappar på lager. Det blå sashikogarnet har Katrina Rodabaugh färgat med indigoväxter.

Bakgrund som textilkonstnär

Katrina är textilkonstnär i grunden och hon började sin hållbara resa inom ramen för ett eget konstprojekt, ”Make Thrift Mend” (2013). Under ett års tid avstod hon helt från att köpa nytillverkade kläder. 

— Istället sydde jag mina egna plagg, köpte second hand och lagade kläder jag redan hade i garderoben, säger hon.

Under första året med Make Thrift Mend slet hon hål på tre par jeans.
Någon gång under lagningsarbetet inträffade det hon kallar sitt ”light bulb moment”:

— Jag insåg att varje trasigt plagg innebar en kreativ möjlighet – att jag med hjälp av bara några enkla stygn kunde ge plagget ett nytt liv och ett nytt uttryck.

Katrinas fokus när hon lagar ett plagg är alltid funktionen; att hon förlänger livet på plagget.

— Samtidigt är det ett perfekt tillfälle att laborera med färg, form, linjer och kontrast, säger Katrina.

Inspirerad av visible mending-rörelsen och bl a Tom van Deijnen (aka Tom of Holland), började hon framhäva hål och lagningar i plagget istället för att dölja dem.

— Textilfibrer åldras, säger Katrina, och kläder går sönder. Både hål och lagningar har en naturlig och berättigad plats i ett plaggs livscykel och får gärna synas.

En väl utförd lagning är också ett sätt att ta till vara på både själva plagget och på de råmaterial som förbrukats för att tillverka det. 

— Det finns en tillfredsställelse i visible mending, säger Katrina. Och ett slags skönhet. Både i resultatet och i själva gärningen.

Katrina Rodabaughs bästa lagningstips

  • Det är enklast att laga ett plagg med hjälp av en lapp som sys fast på antingen insidan eller utsidan av plagget. 
  • Använd alltid en lapp i lika tjockt tyg som plagget du lagar. Vill du laga ett par jeans med en lapp i ett tunt, mönstrat bomullstyg kan du använda dubbla lappar: en lapp i denim för stadga och en lapp i det tunnare tyget för dekoration.
  • Du kan laga kläder med vilken nål och tråd som helst, men anpassa tråden efter plagget du lagar. Sashikogarn har en matt och rustik känsla och är perfekt när du lagar denim, men förstör ett finare material som silke.
  • Lapparna ska vara större än hålet du lagar, annars repar tyget upp sig och lagningen brister.

Läs mer: Katrina Rodabaugh: Så kommer du igång med slow fashion >>

LÄS MER! Fler boktips om konsten att laga kläder hittar du HÄR! >>

Show CommentsClose Comments

Leave a comment