Att handla second hand är inget hokus pokus. Antingen handlar du på nätet eller i en vanlig butik – precis som när du köper nytt. Tricket är att du behöver veta var du ska leta och utrusta dig själv med tid. Här är tipsen som hjälper dig att komma igång!
Visste du att man kan använda upp till tjugo gamla plagg för att tillverka ett nytt – och fortfarande göra en miljövinst? Uppgiften kommer från Naturskyddsföreningen och säger något om hur miljövidrig modeindustrin är.
Visste du dessutom att en miljösmart åtgärd du kan göra som privatperson är att använda dina kläder längre? Och att förnya din garderob genom att köpa dina kläder second hand?! På så vis bidrar du till en mer hållbar modekonsumtion och minskar belastningen på vår planet.
Här är tipsen som hjälper dig att komma igång!
1. Hitta din grej
Second hand-butiker finns i alla skepnader. Som välsorterade retropalats, nischade vintagebutiker, brokiga loppisar och fullmatade nätplattformar. Är du nybörjare på second hand ska du börja med att hitta din grej. En bra startpunkt är att tänka igenom vad som är en bra köpupplevelse för dig.
- Gillar du att shoppa hemifrån – då handlar du på nätet.
- Vill du bli inspirerad i en butiksmiljö? Då är det second hand- och vintagebutiker som gäller.
- Trivs du bäst i ett myller av möjliga fynd?! Då är loppisar din grej.
För att lyckas måste du också vara öppen och nyfiken. Har du en mental tröskel för att använda andras grejer måste du komma över den innan du kliver in i butiken. Och tänk så här – det är inte konstigare att bära begagnade kläder, än att sova en natt på hotell.
TIPS!
–––
När du handlar från välgörenhetsorganisationer gör du dubbelt gott. Dels konsumerar du på ett hållbart sätt, dels bidrar du till ett välgörande ändamål, som att hjälpa en hemlös få tak eller huvudet, eller ett barn att få utbildning, trygghet och skydd. Win-win.
2. Förbered dig rätt
Rätt förberedelser är a och o för en lyckad shoppingtur. Så här gör du!
- Välj kläder som det går snabbt att kliva i och ur, det underlättar när du behöver prova mycket. Skippa därför snörkängor och plagg med krångliga knappar.
- Välj svala kläder som är lätta att skala av. Ingen gillar att svettas, allra minst i provrum och kassaköer.
- Använd strumpor även om det är sommar. Då slipper du stå barfota på ett skitigt provrumsgolv.
- Minimera bagaget och lämna ryggsäcken hemma – i trånga butiker är det krångligt med puckel på ryggen.
- Ta med handsprit och ladda med en banan. Ingen gör fynd på fastande mage.
3. Ha en plan
Många second hand-butiker har stort sortiment och det är lätt att bli överväldigad av utbudet. Se därför till att ha en plan när du kliver in i butiken. Förbered en lista och bocka av en sak i taget: Är du på jakt efter ett par skor söker du upp skorna. Är du på jakt efter ett par jeans söker du upp jeansen. Om ditt mål är att spara tid får du helt enkelt inte flacka runt – då förvandlas shoppingturen till en heldagsaktivitet.
Föredrar du mindre butiker med ett nischat utbud? Då rekommenderar jag butiker där kläderna säljs på kommission. Där gör personalen ett nogräknat urval från kläder som privatpersoner lämnar in. Vissa tar till exempel bara emot märkeskläder och andra säljer endast barnkläder.
4. Bli stamkund i utvalda second hand-butiker
Det roliga med second hand är att det kommer in nya grejer hela tiden. Se därför till att bli en flitig besökare, åtminstone i dina favoritbutiker. Prata med personalen och fråga vilka dagar de fyller på med nytt. Kanske varannan dag, eller ett par gånger i veckan? Se till att vara på plats så missar du inga nyinkomna fynd. Du kan också följa dina favoritbutiker på sociala medier. Många lägger upp bilder på det senaste som kommit in i butiken.
5. Våga prova
Nostagisk rockabilly eller övervintrad hippe? Eller en helt vanlig nutidstyp som snöat in på bandtröjor? Varje second hand-butik är en värld av möjligheter. Här kan du prova runt och hitta en ny stil, eller omsorgsfullt odla din gamla. Oavsett gäller att du måste prova mycket. Se till att göra dig hemmastadd i provrummet och våga testa något nytt. Och hittar du inget på damavdelningen – kolla in på herr!
6. Kolla skicket på second hand-plaggen
Alla second hand-butiker gör en kvalitetscheck på nyinkomna kläder. Om plaggen är i bra skick hängs de ut i butik. Men vad som är ”bra” kan variera från butik till butik. Ofta drar man gränsen vid ”acceptabelt skick”, vilket innebär att plaggen kan vara ganska slitna. Gör därför en egen bedömning av plaggen och bestäm vad som är acceptabelt för dig.
LÄS MER! Så avgör du skicket på ett second hand-plagg >
7. Välj rätt material
När du köper begagnade kläder kan du tänka annorlunda mot när du köper nytt. Till exempel behöver du inte välja ekologiska material eller hålla utkik efter miljömärkningar. Däremot är det bra att ha koll på hur materialen åldras. Trikåplagg kan till exempel vara knepigt. De tappar ofta formen med tiden och ser slitna ut på ett tråkigt sätt. Även färgerna tappar stinget, vilket är ett minus. Om du inte är på jakt efter en urtvättad look förstås.
- Denim tillverkas av bomull och är ett säkert kort när du handlar second hand. Slitna jeans blir till exempel bara snyggare med åren, enligt mig. Jeansplagg tål även att lagas i omgångar och lagningarna fixar du själv.
Vissa material är svåra att tillverka i god kvalitet till ett lågt pris. Bomull är ett undantag. Bomullsplagg från lågpriskedjorna kan därför vara i fint skick även second hand. Ser du noppor på ett bomullsplagg ska du däremot dra öronen åt dig. Det förekommer när bomullsfibrerna är väldigt korta, vilket tyder på att tyget är av dålig kvalitet.
- Linne är inte ett mjukt material av naturen, men ett linneplagg som du köper second hand ska vara mjukt mot huden. Linne som känns rivigt eller strävt är tillverkat av kortare fibrer, vilket är ett tecken på sämre kvalitet. Däremot är det helt okej att linnetyget har ojämnheter som orsakas av variationer i trådens tjocklek, så kallade slubbar.
- Ylle ska vara elastiskt. Det ska göra motstånd när du drar i det och dra ihop sig när du släpper taget. Framgår det vilken ull som ingår i plagget är det ett tecken på kvalitet. Det kan vara till exempel merinoull eller kashmir. Liten varningsflagg för stickade plagg som kan ha krympt i tvätten, dock. Inspektera plagget och försök avgöra om maskorna har dragit ihop sig. I så fall ska du hoppa över köp; plagget blir varmt som en bastu och svårt att vädra ur.
Ylle kan också vara hemvist för en del insekter, som mal och pälsänger. Håll utkik efter hål och lägg plagget i frysen några dagar när du kommer hem. Då blir du av med ovälkommen ohyra.
- Akryl är ofta boven när ett plagg noppar sig. Det beror på att fibrerna är korta och lätt kryper upp till ytan. Där krullar de ihop sig i små knutor som är svåra att få bort. Tyvärr gäller det även blandmaterial som bara innehåller några få procents akryl – nopporna kommer, säkert som amen i kyrkan. Och vem vill ha ett knottrigt plagg?! Avstå från köp.
8. Satsa på kvalitet – även när du handlar second hand
Visste du att många second hand-butiker inte tar in kläder från de snabba modekedjorna? Det beror på att plaggen ofta brister i kvalitet. Det är också svårt att ta betalt för dem, eftersom de varit så billiga från början. Du kan tänka likadant, fast när det gäller din garderob. Se till att plaggen du släpper in i garderoben är av god kvalitet och har ett bra andrahandsvärde. Då håller de i längden och du kan sälja dem vidare när du tröttnat på dem.
LÄS MER! Så kollar du kvaliteten i second hand-kläder >
9. Ta storleken med en nypa salt …
Det är med storlekar som med humöret – de går upp och ner. Framför allt kan storlekarna variera på vintageplagg jämfört med kläder från idag. En klänning i storlek 38 från 1950-talet är betydligt mindre än en klänning i storlek 38 från idag. Storleken kan också variera mellan olika länder. Enligt min erfarenhet är till exempel franska storlekar mindre än svenska. Ta därför storleken med en nypa salt när du handlar second hand. Börja med att prova plagget och gör en bedömning utifrån din egen kropp och stil. När det gäller storlek finns inga rätt och fel – bara du bestämmer vad som är rätt för dig.
10. Se möjligheterna i plaggen
En sak är säker: ett för litet plagg kommer inte växa med tiden. Sannolikheten att du fyller ut en urringad topp är inte heller särskilt stor om du inte gör det redan i provrummet. Sluta därför att vara storleksoptimist och kompromissa aldrig på komforten. När du provar ett par byxor – testa om du kan sitta ner i byxorna; helst ska du kunna sitta på huk. När du provar skjortor och klänningar – för armarna framåt och kuta med ryggen. Finns det svängrum i plagget så är det grönt ljus för köp.
Däremot behöver du inte avfärda ett plagg som inte sitter perfekt. I stället kan du se möjligheterna. En byxa med för långa ben kan läggas upp, och en byxa med för korta ben kan bli till ett par shorts. På samma sätt kan en skjorta bli en topp och en klänning en kjol. Samtidigt – vet du med dig att du aldrig kommer göra de där ändringarna – avstå från köp. En hyllvärmare är en hyllvärmare, även när du köper den second hand.
Tips!
Alla plagg i denim kan enkelt klippas av till rätt längd. Sy en raksöm en bit från kanten så stoppar du fransarna vid sömmen. Fler smarta tips på hur du kan tweaka dina kläder hittar du här: 10 tips till en återbrukad look >
LÄS MER!
–––
Att handla second hand är ett sätt att bidra till hållbart mode. Det är också en grundbult inom slow fashion och en mer medveten livsstil. Fler tips på hur du ställer om till en medveten modekonsumtion hittar du här: Slow fashion – 10 tips till ett hållbart mode >
Foto: Andreas Weinås, Remake Sthlm