Slow fashion handlar om att tänka igenom sina shoppingvanor och stegvis förändra dem till det bättre. I den här guiden har jag samlat mina bästa tips till dig som vill bidra till ett hållbart mode när du köper nytillverkade kläder. Läs, inspireras och ta första steget mot en hållbar garderob!


1. Köp färre plagg

Första steget mot ett hållbart mode är att köpa färre plagg. Välj därför noga i köpögonblicket och ställ dig de knepiga frågorna:

Behöver jag verkligen det här plagget?

Fundera över hur många gånger du kommer använda plagget. Om svaret är 30 gånger eller mer så har det en berättigad plats i din garderob. Trettioregeln sätter stopp för ogenomtänka impulsköp och hjälper dig på vägen till ett hållbart mode.

Passar plagget i min garderob? 

Håll utkik efter basplagg som du kan kombinera med andra favoriter i din garderob. Köper du ett plagg som inte passar ihop med något annat i garderoben är risken stor att det blir en hyllvärmare. Presumtiva hyllvärmare = icke-köp. 

Matchar plagget min stil eller faller jag för en trend?

En stil är tidlös medan en trend är temporär. Det betyder att ju trendigare ett plagg är, desto snabbare kommer du att tröttna på det. 

Är passformen perfekt?

Ett plagg som inte sitter perfekt blir sällan en ny favorit i garderoben. Ändå är det lätt att komma hem med ett plagg som snörper eller säckar på fel ställe. Mitt tips är att spana in spegelbilden och lita på den; det som inte känns klockrent i provrummet, känns sällan klockrent någon annanstans heller.

TIPS!
–––

När ett plagg är dyrt så det svider tänker man ofta igenom sitt köp både en och två gånger. Det är därför smart att hoppa över lågpriskedjorna där man lätt lockas till köp bara för att det är så billigt. Undvik även modebranchens andra köpfällor som jag berättar mer om här >


2. Satsa på kvalitet

Många kläder som tillverkas idag har begränsad livslängd, till exempel t-shirtar som tappar formen efter bara några tvättar. Ta för vana att göra en kvalitetscheck på plagget innan du slår till. Så här gör du:

  • Känn på tyget, kolla in sömmarna och inspektera alla knappar. Undvik plagg med slappa sömmar och knappar som hänger löst. Undvik även tunna och ömtåliga tyger som lätt går sönder. 
  • Kolla in skötselråden i plagget. Vilket material är plagget tillverkat av? Och hur förväntas du tvätta det? Skötselråden kan vara en ledtråd till både plaggets kvalitet och förväntade livslängd. Plagg som tvättas i varma temperaturer tål ofta tuffare tag medan plagg som kräver fintvätt är ömtåliga. 

TIPS! 
–––

Prioritera gärna märken som erbjuder kostnadsfri lagningsservice – det visar att företaget vill hjälpa till att förlänga plaggets livslängd. En del plagg kommer också med reservdelar, som en extra knapp eller ett extra resårband. Det är en schysst service till dig som kund och en hint om att plagget förväntas ha lång livslängd.


3. Tänk materialsmart

De vanligaste materialen i våra kläder är polyester och bomull. De är också modebranschens stora miljöbovar. Bomull är dåligt eftersom det slukar vatten och kemikalier vid både odling och tillverkning. Polyester är dåligt eftersom det tillverkas av råolja. Det bästa är att köpa plagg av ekologisk bomull och att undvika konstmaterial helt och hållet. Du kan även välja plagg som tillverkats av andra naturfiber, som lin, hampa och ull.

Att annat bra val är plagg i lyocell som tillverkas av cellulosa från gran och andra träd. Vid tillverkningen av lyocell stannar alla kemikalier och lösningsmedel i slutna system vilket gör att de aldrig kommer ut i naturen. Tencel är samma sak och ännu lite bättre eftersom träråvaran kommer från ett hållbart skogsbruk.

VISSTE DU ATT?!
–––

Ett problem med alla konstmaterial (polyester, polyamid, akryl m fl) är att de släpper ifrån sig mikroplaster när de tvättas. Det gäller även återvunna material, som fleece som tillverkats av återvunna PET-flaskor. 


4. Välj certifierade och miljömärkta plagg

Det finns många miljömärkningar och det kan vara svårt att veta vilka som är bra och vilka som mest är fluff. De märkningar du ska hålla utkik efter är så kallade tredjepartsmärkningar. Det betyder att certifieringen är gjord av en oberoende aktör som granskat och bedömt odling, produktion och/eller den färdiga produkten.

Exempel på tredjepartsmärkningar för textil är Svanen och KRAV och de internationella märkningarna EU Ecolabel, Oeko-tex 1000, Fairtrade och GOTS.

Självutnämnda märkningar

Många företag hittar på egna märkningar. De kan hjälpa dig som konsument att göra bättre val, men de kan också vara vilseledande. Mitt tips är att ta företagens egna märkningar med en nypa salt. Dels eftersom de inte är lika bra som tredjepartsmärkningar, dels eftersom de i första hand är smarta säljtrick som ska få dig att köpa mer.


5. Läs på och placera dina pengar rätt

Dina pengar är värda guld. Det är dem modeföretagen slåss om med sina marknadsåtgärder och reklamkampanjer. Se därför till att läsa på och att placera dina pengar rätt.

Ett företag som bedriver ett seriöst hållbarhetsarbete låter dig som konsument få inblick i alla delar av verksamheten. Genom att besöka ett företags webbplats ska du kunna ta reda på det mesta: var kläderna är tillverkade, vilka kemikalier som använts vid produktionen, vilka arbetsförhållandena är i fabrikerna och så vidare. Genom att göra ett aktivt och medvetet val när du handlar, stöttar du det hållbarhetsarbete som företaget bedriver.


LÄS MER!
–––

Du behöver inte vara expert på hållbarhet för att bidra till ett hållbart mode – det räcker med att du blir proffs på din egen konsumtion. Genom att tänka igenom dina shoppingvanor, köpa färre plagg och göra smartare val när du väl handlar, tar du första steget mot ett hållbart mode. 

Fler tips till dig som vill köpa nytillverkade kläder:
> 5 hållbara shopping-tips till dig som ska köpa nya jeans
> 5 jeansmärken på väg mot hållbar denim

Fler tips till dig som vill handla på ett mer hållbart sätt:
> Slow fashion – 10 steg till ett hållbart mode
> Slow fashion-pro> Second hand – 10 tips till smartare shopping

Lotta Odelius
Lotta Odelius

Hej och välkommen till min blogg om återbruk, hållbarhet och hantverk! Här vill jag sprida kunskap om hållbar design och hållbart mode. Jag vill också gärna inspirera till en mer medveten livsstil. Stötta gärna mitt arbete genom att sprida bloggen till andra, och genom att följa mig på Instagram.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment