Jeans är det det ultimata slow fashion-plagget och en given favorit i garderoben. Men när du köper – välj med omsorg. Här är tipsen som hjälper dig att handla rätt!
1. Köp vintage/second hand
Bästa byxan ur miljösynpunkt är den du redan har i garderoben. Näst bästa byxan köper du begagnad eftersom det inte krävts några nya resurser för att tillverka den. Går du igång på begagnat men ändå vill köpa nytt är amerikanska jeansmärket ReDone ett alternativ. ReDone samlar in begagnade Levis-jeans och syr om dem till uppdaterade modeller/fits.
Det fina med jeans från ReDone är att fransar och hål är resultatet av naturligt slitage. Denimtyget är dessutom mjukt och följsamt eftersom någon annan gjort jobbet att gå in jeansen åt dig.
LÄS MER! Second hand – 10 tips till smartare shopping >
Även amerikanska jeansmärket Reformation utgår delvis ifrån gamla jeans när de syr upp sina jeansmodeller, framför allt deadstock från andra jeanstillverkare.
Reformations hållbarhetsarbete präglar hela verksamheten, i smått och stort. Bland annat är galgarna i butik tillverkade av FSC-märkt papper istället för plast (livslängden för en plastgalge i butik är cirka 3 månader). Och som anställd får du ett träd planterat i ditt namn när du fyller år.
TIPS! I Sverige köper vi 1,67 par jeans per person och år. Om du köper ett par i stället för två par jeans i år, så har du halverat din miljöpåverkan. Om du dessutom använder dem dubbelt så länge har du halverat din miljöpåverkan ännu en gång.
Konkreta tips som förlänger livet på dina jeans får du här: 5 tips som förlänger livet på dina jeans >>
2. När du köper nytt: välj ekologisk och/eller återvunnen bomull
När du köper nytillverkade jeans: välj alltid jeans som är tillverkade av ekologisk bomull eller en blandning av ekologisk och återvunnen bomull.
- Ekologisk bomull är bra eftersom den är odlad helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningmedel. Istället används organisk gödsel från till exempel kor och höns, och skadeinsekter fångas i insektsfällor eller av köttätande getingar.
- Återvunnen bomull är ännu bättre eftersom ingen ny bomullsråvara förbrukas vid tillverkningen.
Ett par procent lycra eller elastan i jeansen är godkänt, men att jeansen är tillverkade av ”better cotton” duger inte.
Varför är BCI-bomull inte lika bra som ekologisk bomull?
–––
”BCI” står för Better Cotton Initiative och många tror att ett BCI-märkt plagg är samma sak som ett ekologiskt plagg. Det är det inte.
BCI är en organisation som arbetar för att förbättra den globala bomullsproduktionen. Målet är att använda mindre vatten och kemikalier vid tillverkningen och att förbättra villkoren för bomullsodlarna. Det är bra.
Problemet är att du som konsument inte får veta hur mycket bättre bomull ett BCI-märkt plagg innehåller, eftersom det är tillåtet att blanda better cotton med konventionell bomull.
Ett better cotton-plagg kan alltså innehålla en väldigt liten andel ”bättre bomull” och ändå vara BCI-märkt. Förväxla därför inte better cotton med ekologisk bomull; medan ekologisk bomull är bra (!), är better cotton bara ”lite mindre dåligt”.
3. Välj jeans i rå denim
Ett bra alternativ om du vill köpa nytillverkade jeans är att köpa dry jeans. Dry jeans är tillverkade av obehandlad, ”raw” denim vilket innebär att jeansen inte genomgått några tvätt- och slitningsprocesser (som annars slukar vatten, energi och kemikalier).
Läs mer: Dry jeans – nybörjarens guide till raw denim >>
Vill du ändå ha ett par förtvättade/slitna jeans ska du köpa jeans som tvättats med ozon och som fått sin slitna look med hjälp av laser. Det är relativt nya metoder som innebär väsentligt mindre miljöpåverkan. Bland annat går det åt väldigt lite vatten.
Tyvärr framgår det inte vilka slitningsmetoder som använts på jeansen när du köper dem i butiken; däremot brukar företag som använder vettiga slitningsmetoder vara bra på att informera om det på sina hemsidor.
4. Läs på om din jeanslabel
Vill du köpa nytt finns det inga miljöcertifierade jeans i Sverige. Däremot är de jeansproducerande företagen experter på att skapa egna miljömärkningar. Men hur concious är ”Concious Jeans” (H&M), och hur mycket bättre är ”Better denim” (Lindex)?
Företagens egna miljömärkningar är skapade i marknadsföringssyfte. De kan hjälpa dig som konsument att göra bättre val, men de kan också vara vilseledande.
Företag som driver ett seriöst hållbarhetsarbete har ofta en transparent företagskultur. Det betyder att de låter dig som konsument få insyn i alla delar av produktionen – bra och mindre bra.
Genom att läsa på och göra ett aktivt och medvetet val stöttar du det hållbarhetsarbete som företaget bakom din jeanslabel bedriver.
LÄS MER! Det kan vara både klurigt och tidsödande att göra en bedömning av ett företags hållbarhetsarbete. För dig som vill spara tid har jag valt ut fem företag som tillverkar denim som är schysst mot både miljön och mot dem som tillverkar plagget. Du hittar listan med mina fem rekommenderade jeansmärken här: 5 jeansmärken på väg mot hållbar denim >
5. Köp inga trasiga jeans
Köp inga trasiga jeans eftersom de är utslitna redan när du köper dem. Vill du ha hål i brallorna, låt dem vara resultatet av naturligt slitage. Men allra helst: laga hålen!