Jeans är världens vanligaste bomullsplagg. Jeans är också värstingen i garderoben – det plagg som skapar mest negativ miljöpåverkan i hela modeindustrin. Men allt med denim är inte dåligt och du behöver inte avstå från att köpa jeans helt och hållet. Tvärtom är det ditt val i butik som gör skillnad i andra änden av produktionskedjan.
För att hjälpa dig att välja rätt har jag plockat ut fem jeansmärken som tillverkar denim som är schysst både mot miljön och mot dem som tillverkar plagget.
Gemensamt för alla företag på listan är att de driver jeansindustrin i en mer hållbar och human riktning. Jag berättar mer om vilka kriterier företagen uppfyllt för att platsa på listan här >>
1. MUD Jeans
Holländska MUD Jeans ligger i täten när det gäller att ställa om till ett cirkulärt mode. Bland annat betraktar MUD Jeans varje par jeans som en depå av råmaterial och designar jeansen så att allt material, inklusive knappar och nitar, går att använda på nytt.
Tack vare att de tagit bort läderlabeln i linningen kan de dessutom återvinna hela byxan, inte bara benen som är standard vid återvinning av jeans.
MUD Jeans utmärker sig också för sitt koncept ”Lease A Jeans” som går ut på att du som kund hyr dina jeans istället för att köpa dem. Efter 12 månader kan du antingen behålla jeansen eller returnera dem och skicka efter ett par nya.
Jeans som returneras till MUD Jeans säljs antingen second hand på deras hemsida eller blir till material i nya jeans.
MUD Jeans tillhandahåller även en schysst lagningsservice för dig som hyr dina jeans: går byxorna sönder skickar du in dem till MUD så kommer de tillbaka lagade ett par veckor senare.
MUD Jeans mest hållbara byxa innehåller 40 % återvunnen denim och 60 % ekologisk bomull: till exempel Boyfriend Basin (för tjejer) och Regular Dunn (för killar).
TIPS! MUD JEANS ÅTERVINNER DINA UTTJÄNTA DENIMPLAGG!
–––
Har du några uttjänta denimplagg kan du skicka dem till MUD Jeans som ÅTERVINNER dem. Som tack får du en rabattkupong vid ett nytt köp eller en avgiftsfri månad om du hyr ett par jeans. Den största vinsten är så klart du bidrar till att sluta det cirkulära kretsloppet! (OBS att denimtyget måste innehålla minst 96 % bomull.)
2. Kuyichi
Holländska Kuyichi utmärker sig genom sitt slow fashion-tänk: de hakar inte på några jeanstrender utan säljer samma jeansmodeller säsong efter säsong. De driver inte heller försäljning genom att dumpa sina priser och rear aldrig ut sina jeans. Kort sagt sker ingen överproduktion och du som kund betalar vad jeansen verkligen kostar.
Kuyichi var först i världen med att lansera jeans i 100 % ekologisk bomull år 2002 och tillverkar sedan dess alla sina jeans i ekologisk och GOTS-certifierad bomull.
VAD INNEBÄR EN GOTS-CERTIFIERING?
–––
”GOTS” står för Global Organic Textile Standard och är den enda märkning för textil som tar ansvar både för miljön och för de sociala förhållandena genom hela produktionskedjan – från odling, via beredning och produktion till distribution av det färdiga plagget.
Kuyichi startade 2001 på initiativ av peruanska välgörenhetsorganisation Solidaridad. Avsikten var att skapa bättre arbets- och levnadsvillkor för bomullsodlarna på peruanska landsbygden och att samtidigt producera jeans med mindre miljöpåverkan. (”Kuyichi” är för övrigt namnet på en peruansk regnbågsgud).
Jeansen från Kuyichi är ett bra val för dig som är vegan eftersom Kuyichi ersatt skinnlabeln i linningen med ett material som heter jacron. Jacron tillverkas av FSC-märkt spill från pappersindustrin och gör Kuyichi-jeansen 100 % vegan-vänliga.
Kuyichis mest hållbara jeans är Jenna by Sympany och Jamie by Sympany. By Sympany-jeansen tillverkas av 20 % återvunnen denim och resten ekologisk, GOTS-certifierad bomull.
När du köper ett par ”by Sympany”-jeans går 10 % av vinsten till ett projekt i Malawi där kvinnor får lära sig tillskärning och sömnad, men även att skriva och sköta sin egen bokföring. På så sätt får kvinnorna hjälp att klara sin egen försörjning och stå på egna ben – ”Power by sewing machines”.
3. Nudie Jeans
Svenska Nudie Jeans grundades 2001 och står sig bra i konkurrensen från hållbara holländare. Alla Nudies jeans är tillverkade av 100 % ekologisk bomull, och knappar och dragkedjor är delvis tillverkade av återvunnen metall.
Nudie-jeans är dessutom 100 % veganvänliga eftersom Nudie använder jacron istället för läder i labeln i linningen på sina jeans.
Nudie hjälper dig att leva slow fashion genom att laga dina jeans när de går sönder (utan kostnad) och genom att ta hand om dina jeans när du tröttnat på dem.
Är jeansen i hyfsat skick lagas de och säljs vidare under Nudies label Re-Use; är de alltför trasiga blir de lagningsmaterial i andra jeans, eller upcyclade till kepsar, Beppe-hattar, trasmattor m.m.
TIPS! Vill du laga dina jeans själv kan du beställa ett gratis lagningskit från Nudie här >>
Under 2018 lagade Nudie 55 173 par jeans och tog emot 10 557 par jeans, varav 2 932 av dem såldes vidare under labeln Re-Use. Och yay! Som tack för att du lämnar in dina gamla Nudie-jeans får du 20 procents rabatt på ett par nya.
Nudies Re-Use-jeans är deras mest hållbara byxa och Sveriges enda jeans som fått Naturskyddsföreningens märke Bra Miljöval.
I nyproduktion är det bästa valet deras dry jeans eftersom dry’s inte genomgått de sista processerna i produktionsledet: tvättningen och slitningen. En kul detalj med dry jeans är alltså att du sliter in jeansen själv.
Nudie är den jeansproducent som sticker ut när det kommer till social hållbarhet. Bland annat samarbetar de med en oberoende part – Fair Wear Foundation – för att säkerställa att deras jeans tillverkas på ett schysst sätt.
Nudie har dessutom avtalat med sina leverantörer i Indien att Nudie betalar levnadslön till textilarbetarna, istället för den lägre, lagstadgade minimilön som är standard inom jeansindustrin. Som socker på toppen är all bomull som kommer från Nudies indiska bomullsleverantörer Fair Trade-certifierad.
4. G-star RAW
Holländska G-star lanserade sin jeanskollektion ”G-star RAW” 1996 och mutade då snabbt in dry jeans, dvs jeans i otvättad, ”rå” denim (raw denim) som sin grej.
Idag utgör dry jeans endast en bråkdel av kollektionerna; istället utmärker sig G-star genom att skapa jeans i annorlunda skärningar med oväntade detaljer.
G-star är grymt bra på marknadsföring och framstår lätt som världens mest hållbara jeansproducent, men än så länge är det bara en liten del av sortimentet som kan räknas som hållbar. Den hållbara delen – Raw for the Planet, RFTP – är ändå så pass bra att G-star kvalificerar sig för en plats på listan.
RPTP-jeansen är tillverkade i ekologisk bomull och vid infärgningen används 70 % mindre kemikalier än vid konventionell infärgning. Alla RFTP-jeans är dessutom ritade för att vara lätta att återvinna, t ex har onödiga nitar som försvårar återvinningen tagits bort.
Under 2018 lanserade G-star en mikrokollektion med sina mest hållbara plagg hittills – ”most sustainable jeans ever”, MSJE – som är en uppgradering av RFTP-jeansen.
Plaggen som ingår – jeans och jeansjacka för kille och tjej – är tillverkade av ett denimtyg som är cradle-to-cradle-certifierat på guldnivå: ”Kir denim”. Certifieringen är en kvalitetsmärkning som intygar att materialet går att återvinna och att produktionen inte medfört någon negativ påverkan på vare sig människors hälsa eller miljön.
G-stars övriga produkter är långt ifrån lika bra, men företaget rör sig i mer hållbar riktning. I vårens och sommarens kollektioner 2019 ingår t ex flera plagg tillverkade av det cradle-to-cradle-certifierade denimtyget Kir denim, bland annat plagg designade av Jaden Smith.
VAD INNEBÄR EN CRADLE-TO-CRADLE-CERTIFIERING
–––
En ”cradle-to-cradle-certifiering” utfärdas av Cradle to Cradle Products Innovation Institute som är en oberoende och icke vinstdrivande organisation.
Grundkraven för certifiering är att materialet i produkten ingår i cirkulära kretslopp och att materialet, produkten och produktionsprocesserna är säkra för människors hälsa och miljö.
Användningen av luft, vatten och energi tas med i bedömningen, liksom sociala faktorer som arbetares villkor.
Certifieringen utfärdas på fyra olika nivåer baserat på hur väl kraven uppfylls: basic, silver, guld och platina.
G-stars mål för år 2020 är att tillverka all denim i 100 % hållbara material. Som hållbara material räknar G-star ekologisk bomull, better cotton, återvunnen bomull och återvunnen polyester.
G-star påpekar själva att ”better cotton” inte går att jämställa med t ex ekologisk bomull och efterlyser en branschstandard för vad som kan räknas som ”hållbara material”. En branschstandard skulle underlätta för oss konsumenter att jämföra olika företags ”hållbara” produktion.
VARFÖR ÄR BCI-MÄRKT BOMULL SÄMRE ÄN EKOLOGISK BOMULL?
–––
BCI står för Better Cotton Initiative och vid tillverknignen av BCI-bomull används mindre vatten och färre kemikalier. Även villkoren för bomullsodlarna är bättre.
Tyvärr är det tillåtet att blanda better cotton med konventionell bomull i ett BCI-märkt plagg och många företag utnyttjar detta till sin fördel, helt enkelt genom att använda en väldigt liten del better cotton i det BCI-märkta plagget.
5. Kings of Indigo
Holländska Kings of Indigo, KOI, tillverkar jeans i en blandning av ekologisk/återvunnen bomull, återvunnen polyester och andra hållbara/naturliga material som linne, hampa och tencel. Kings of Indigo räknas generellt som ett hållbart märke – av mig får de dock minuspoäng eftersom materialet i jeansen inte går att återvinna.
KOI’s mest hållbara byxa är deras dry jeans, bland annat har de en 5-ficksmodell i raw denim för barn: ”Baby KOI”.
Precis som Nudie samarbetar Kings of Indigo med Fair Wear Foundation för att säkerställa att plaggen tillverkas på ett schysst sätt.
I maj lanserade Kings of Indigo en mikrokollektion som heter Equal Pockets. I kampanjen uppmärksammar KOI kvinnors rätt till lika lön och vinsten från kollektionen kommer att användas för att främja jämställda villkor för arbetare inom textilindustrin.
Featured image: Kings of Indigo
Fler hållbara shoppingtips till dig som ska köpa nya jeans hittar du HÄR >>>
Vilka kriterier har företagen uppfyllt för att platsa på listan?
First things first: alla jeansmärken som tillverkar och säljer trasiga jeans har automatiskt diskvalificerat sig från en plats på listan. Att ha sönder plagg redan i fabriken är helt enkelt inte okej.
För övrigt har urvalet gjorts enligt följande kriterier:
1. Transparens
Transparens handlar om att du och jag och andra konsumenter får insyn i alla delar av ett företags hållbarhetsarbete, produktionsmetoder osv. Många företag publicerar t ex information om produktionsländer, tillverkande fabriker, krav på arbetsvillkor (code of conducts) och RSL-listor på sina webbplatser.
Vissa företag är bättre på det här än andra. G-star delar t ex med sig av alla upptänkliga dokument på sina webbplats, medan Kings of Indigo inte är lika tydliga med vad deras produktion och hållbarhetsarbete verkligen innebär.
För att göra en rättvis bedömning har jag därför tagit kontakt med alla företag på listan (och flera till) när jag gjort urvalet. De företag som haft bra och tydliga svar på mina frågor har kvalificerat sig för en plats.
Företag som inte har besvarat mina frågor har jag strukit från listan, helt enkelt eftersom de inte uppfyller kriteriet om transparens. Ett exempel är det tyska jeansmärket Armed Angels som låtit bli att svara trots upprepade försök till kontakt.
2. Material
Samtliga företag på listan tillverkar sina jeans av hållbara material, t ex ekologisk bomull eller en blandning av ekologisk och återvunnen bomull.
Ekologisk bomull är bra eftersom den är odlad helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningmedel. Istället används organisk gödsel från till exempel kor och höns, och skadeinsekter fångas i insektsfällor eller av köttätande getingar.
Återvunnen bomull är ännu bättre, eftersom ingen ny bomullsråvara förbrukas vid tillverkningen.
3. Vattenförbrukningen
Alla företag på listan begränsar vattenförbrukningen vid jeanstillverkningen genom att helt eller delvis använda metoder som kräver mindre vatten, t ex ozontvätt och lasertvätt istället för konventionell tvätt.
De använder också system som renar och återanvänder vattnet vid tillverkningen.
G-star RAW återanvänder så mycket som 98 % av vattnet vid tvätten av sina RFTP-jeans (resterande 2 % avdunstar). MUD Jeans kommer snäppet efter och återanvänder 95 % av vattnet. De 5 % som avdunstar ersätts med regnvatten.
4. Kemikalieförbrukningen
Samtliga företag på listan har koll på vilka kemikalier som används i deras jeans, bland annat genom att jobba med leverantörer som förbundit sig att följa en s.k. restricted substance list, RSL.
En RSL reglerar vilka kemikalier som får användas vid produktionen. Innehållet på listorna varierar mellan företagen och vissa listor är striktare än andra.
Samtliga företag följer EU:s kemikalielagstiftning REACH. MUD Jeans och Kuyichi godkänner dessutom bara GOTS-godkända kemikalier, vilket gör dem till ett föredöme i branschen.
5. Slitningsmetoder
Alla företag på listan bannlyser sandblästring och begränsar användningen av stentvätt och s.k. PP Spray (potassium permanaganate).
Istället använder de konventionell vattentvätt, ozontvätt, laser eller ”scraping”. Scraping är en metod där slitna detaljer görs för hand med hjälp av sandpapper eller en slipmaskin.
6. Social hållbarhet
Företagen på listan har olika strategier för att säkerställa att deras plagg tillverkas under rättvisa villkor och vettiga arbetsförhållanden. Det kan handla om att granska sina leverantörer regelbundet, att förbjuda farliga kemikalier och att förmå leverantörerna att betala textilarbetarna levnadslöner istället för den lägre, lagstadgade minimilön som är standard inom textilindustrin.
Gemensamt för alla företag på listan är att hållbarhetstänket går som en röd tråd genom verksamheten och att de driver jeansindustrin i en mer hållbar och human riktning.
LÄS MER!
–––
Jeans är det enskilda plagg som orsakar mest negativ miljöpåverkan i hela modeindustrin. Bland annat går det åt 55 badkar vatten vid tillverkningen av ett enda par jeans!
Läs mer om den tungt miljöbelastande jeansindustrin här: Jeans – den smutsiga vägen från bomull till byxa >>