Det bästa du som konsument kan göra för att minska jeansindustrins miljöpåverkan är att köpa färre jeans och att använda jeansen längre.
Här är tipsen som visar dig hur!
1. Tvätta sällan och tumla aldrig
Tumregeln när det gäller jeans lyder: tvätta sällan och tumla aldrig. Jeansproffsens tips är att tvätta jeansen så sällan som en gång i halvåret. Undantaget är tajta stretchjeans som behöver tvättas oftare för att behålla passformen.
Istället för att tvätta kan du vädra jeansen. Ett annat sätt att ge dem en uppfräsching är att lägga dem i en påse i frysen i ett par dagar. Kylan dödar bakterier och tar bort oangenäm lukt.
TIPS! Tvätta alltid nya jeans innan du använder dem första gången eftersom det kan finnas giftiga kemikalier kvar i tyget. Undantaget är dry jeans i ekologisk bomull som tillverkas med betydligt färre kemikalier än andra jeans.
2. När jeansen går sönder – laga!
Förr eller senare går jeansen sönder. De brister i grenen eller spricker över knät. Och trots att det är snyggt med hål är det enda raka att laga dem: på symaskin, med lim, med lapp, eller för hand.
Inspireras gärna av visible mending-rörelsen som kännetecknas av den avslappnade inställningen att ingenting måste vara perfekt. Istället får både hål och lagningar synas och ta plats.
Vill du inte laga själv kan du gå till en skräddare; det kostar ett par hundra att få sina jeans lagade av ett proffs. Har du Nudiejeans kan du gå till en Nudiebutik och få jeansen lagade utan kostnad – en schysst service i bästa slow fashion-anda.
Nybörjare på att laga?! Jag tipsar om en bra bok som hjälper dig att komma igång och laga HÄR! >>>
3. ”Re-fashion”
Ett par jeans är i själva verket flera plagg i ett och med ett enkelt klipp kan du göra kjol eller shorts av byxan. Byxbenen använder du sedan till andra plagg: gå bara loss med saxen och du kan komma långt.
Det fina med jeans är att de aldrig kräver ett perfekt hantverk; tvärtom tillhör fransiga kanter jeanskulturens estetik. Vill du ändå sätta stopp för fransarna syr du en raksöm intill den klippta kanten.
LÄS MER! Så skapar du en återbrukad look >
Många modeföretag jobbar hårt för att få en hemmasydd look på plaggen. Förekom dem gärna och gör jobbet själv.
4. När jeansen faller i trasor – återbruka
Att skiljas från sina favvojeans är som att skiljas från en god vän. Som tur är kan du fördröja avskedet genom att återbruka tyget och skapa nya produkter. Behöver du inspiration är nätet fullt av DIY-tips med denimtema. Kombinera sökord som återbruk, upcycling, repurpose, denim och jeans och du får ett jordskred av sökresultat.
När det är dags att köpa nya jeans rekommenderar jag att du köper dina jeans second hand. På så vis bidrar du både till en hållbar modekonsumtion och till att minska belastningen på vår planet. Mina bästa tips för att köpa begagnade kläder hittar du här: Second hand – 10 tips till smartare shopping >
TIPS! Är du inte den händiga typen tar flera jeansmärken emot dina jeans när du tröttnat på dem, bland annat Nudie. Är jeansen i fint skick säljs de vidare under Nudies label Re-Use; i annat fall används de som lagningsmaterial i andra plagg.
5. När jeansen gjort sitt – se till att de återvinns och blir till nya plagg
Jeans är ett av få plagg som ingår i ett fungerande cirkulärt system där gamla jeans blir till nya jeans, om du bara ger dem chansen.
Tyvärr finns ingen svensk aktör som samlar in och återvinner denim. Istället kan du skicka jeansen till Holland: närmare bestämt till MUD Jeans som tillverkar nya plagg av dina gamla trotjänare.
Till MUD Jeans kan du även skicka spillbitar av denim. Det enda viktiga är att denimtyget innehåller minst 96 % bomull, annars går det inte att återvinna.
VISSTE DU ATT?!
–––
Av alla plagg som samlas in för återvinning är det bara 13 % som faktiskt återvinns. De blir då t ex isoleringsmaterial, torkdukar eller madrassfyllning. Resterande 87 % hamnar som bäst på den internationella second hand-marknaden – som sämst eldas de upp.
Mindre än 1 % av våra insamlade textilier används för att producera nya kläder. Den låga återvinningsgraden beror bl a på bristande lönsamhet inom textilsortering och att vi saknar tekniker för att återvinna textil i större skala. Återvinning till nya plagg är fortfarande en testverksamhet i Sverige.
Dags att köpa nya jeans?! Du får tipsen du behöver för att välja rätt jeans HÄR >>>