Levi’s, Loews och Louis Vuitton. Kiriko, Koromo och Commes des Garçons. Alla imiterar borotextiliernas slitna look. Så här fixar du stilen själv – genom att återbruka på riktigt.
Lappar, sömmar och mönstermixar. Det är hjärtat i borotextiliernas estetik som imiteras världen över. I täten för trenden finns flera japanska jeansmärken, bland annat Kiriko, Koromo och Kapital. En del av de här plaggen tillverkas av nya material, andra av återbrukade textilier. Oavsett är de en perfekt inspirationskälla för dig som vill skapa en återbrukad look. Och faktum är att det är otippat enkelt. Så här gör du!

Återbruk. Japanska KUON införlivar hundra år gamla borotextilier i moderna plagg.
1. Återbruka
Grunden i en återbrukad look är just återbruk, det vill säga att du använder saker du redan har istället för att köpa nytt. Steg ett är därför att göra en djupdykning i garderoben. Det du letar efter är trasiga plagg eller plagg som du tröttnat på men som förtjänar en andra chans.
Bästa basen i den boroinspirerade stilen är plagg i denim – jeans, skjorta eller jacka. Denim är i grunden samma material som borotextilierna ofta syddes av, nämligen indigofärgad bomullsväv.

Kavaj skräddad av 100 år gamla borotextilier, från KUON.
MOTTAINAI – ZERO WASTE PÅ JAPANSKA
–––
Japan har en lång tradition av återbruk som grundar sig i landets egen zero waste-filosofi – ”mottainai”. Ordet uppmanar till att man ska ta vara på det man redan har. Flera japanska modeföretag har integrerat mottainai som en del av sin affärsidé, till exempel Kiriko och KUON som delvis tillverkar plagg av åkerbrukade textilier.
2. Klipp till
Saxen är din bästa vän när du vill skapa en återbrukad look. Klipp av, klipp till och klipp ut – byxben, remsor och lappar. Vill du ha fransar på dina avklippta kanter låter du tvättmaskinen/torktumlaren göra jobbet, men kom ihåg att kanterna fortsätter att fransa upp sig vid varje tvätt. Ett bra tips kan därför vara att sy en raksöm där du vill sätta stopp för fransarna.

Tips när du klipper
- Använd skolkrita när du markerar var du vill klippa. Den är lätt att tvätta bort och syns bra på tyget.
- Mät noga, mät igen och när du klipper – klipp med marginal.
- Nyckeln till ett snyggt klipp är en vass sax. Använd en textilsax som du aldrig använder till annat än tyg – framför allt inte till papper som snabbt gör saxen slö.

Frossa i fransar från Kapital.

Croppad jeansjacka från Ssense.
3. Lappa loss
Enstaka lappar, lappar i grupp eller lappar i lager – lappar är överlägset när du vill skapa en återbrukad look. Lappar är även perfekt när du vill laga hål eller förstärka tunnslitna delar av ett plagg.
Tips när du lappar
- Sy fast lappen på antingen in- eller utsidan av hålet, eller både och.
- Lappen ska alltid vara större än hålet du lagar, annars repar tyget upp sig.
- Använd lappar i lika kraftigt tyg som plagget du lagar.
- Använd en lapp av ett tyg som redan är slitet om du vill ha en autentisk look på dina lagningar.

Ett traditionellt japanskt plagg, noragi, av återbrukade vintagetextilier. Från Kiriko.


Levi’s-jeans med lappar och synliga sömmar i design av Junya Watanabe.

Dunväst från Junya Watanabe.
VISSTE DU ATT?!
–––
En enskild designer som ofta förknippas med boro är Junya Watanabe. Junya Watanabe har designat boroinspirerade plagg både i eget namn och för flera internationella modejättar, bland annat Commes des Garçons, Levi’s och franska Hervier.
4. Framhäv hålet
Jepp, hål kan vara riktigt snygga. Och du behöver inte dölja hålet bara för att du lagar det – tvärtom. Du kan välja att framhäva hålet istället genom att sy fast en lapp på insidan av plagget. Använd gärna en lapp i avvikande mönster för fin effekt. Om du vill kan du låta hålets fransiga kanter vara kvar.


5. Framhäv lagningen
Släpp loss kreativiteten och framhäv både hål och lagningar. Resultatet är ditt eget unika plagg som dessutom signalerar medvetenhet.

Denimkjol från Junya Watanabe.
LÄS MER!
–––
Visible mending är det engelska begreppet för konsten att laga så det syns. Visible mending präglas av viljan att se skönheten i det ofullkomliga och möjligheter i defekter. Inspiration och en bra introduktion till visible mending hittar du här >>
6. Frossa i indigo
Du kan skapa ett plagg av olika tyger och hur många lappar som helst – så länge du håller dig inom samma färgskala kommer plagget ändå ge ett enhetligt intryck. För en boroinspirerad look är det indigoblå toner som gäller.

Jacka infärgad med naturligt indigopigment. Blue Blue Japan.

Ett traditionellt japanskt plagg, hanten, i indigoblå toner. Setto Indigo Label.
7. Blinga med broderier
Synliga sömmar är den självklara vägen till en återbrukad look. Sy för hand eller sy på maskin – för att förstärka, laga eller bara göra fint. Huvudsaken är att sömmarna syns!

Tryckta och maskinbroderade sömmar på tröja från Kapital.
Vill du ha en autentisk look på ditt plagg syr du sömmarna för hand. Bästa grundstygnet är tråckelstygn/förstygn. De är enkla att göra och går snabbt att sy – det är därför de kallas ”running stitch” på engelska.
Täta rader av förstygn är perfekt när du vill sy ihop flera lager av tyg. Tekniken kallas sashiko och är oslagbar om du vill förstärka tunnslitna partier av ett plagg.

LÄS MER: 5 sätt att laga så det syns >>
VISSTE DU ATT?!
–––
Sashikobroderierna har sitt ursprung i Japan där tekniken använts för att återbruka textilier i över tusen år. I andra delar av världen finns liknande tekniker. Ett exempel är indiska kanthabroderier som används för att återbruka bland annat avlagda saris.
8. Sy på maskin
Maskinsömnad förekom inte i några borotextilier, men varför inte gå loss med några maskinsydda sömmar i alla fall?!
Tips när du syr på maskin:
- Använd en jeansnål när du syr i denim – den är kraftigare än andra nålar och går inte av så lätt.
- Använd en tråd i avvikande färg om du vill att sömmarna ska synas bättre.
- Använd polyestertråd när du syr i jeans. Den är starkare än bomullstråd och passar därför bra till denim.
- Använd tråckelstygn för att hålla lapparna på plats (istället för att nåla) så slipper du brottas med knappnålar i symaskinen.



9. Mönstermixa
En mix av randiga och blommiga motiv – helst i vitt mot blå botten. Så ser mönstertrenden ut i dagens jeansmode. Men visste du att många mönster i dagens plagg härstammar från japanska hantverkstekniker som blomstrade på 1700- och 1800-talet, t ex katazome?!
LÄS MER: Katazome – japanska blåtryck från samurajernas tid till idag >>

Indigoblå toner från Junya Watanabe.


Ränder på längden och blommor på tvären från Commes des Garçons.

Mönstermixat från Setto Indigo Label.

Mönstermixat från Kapital.
10. Skarva med lappteknik
Förra sommaren exploderade trenden patch work denim i jeansvärlden. ”Patch work” betyder lappteknik och handlar om att skarva småbitar till en större textil, precis som man gör när man syr ett lapptäcke. Tekniken är perfekt om du vill ta vara på spillbitar av tyg.
Om du är van att sy kan du bygga ditt eget plagg från grunden. Är du nybörjare är det enklare att utgå ifrån ett befintligt plagg och bygga på med olika lappar.

Skjorta från Kapital.

Väska från Kapital.

Skjorta från FDMTL.
BONUSTIPS!
11. Piffa med accessoarer
Är du inte redo att satsa på den återbrukade looken fullt ut?! Börja med en accessoar, t ex en scarf, väska eller huvudbonad.

Hatt av japanska vintagetyger från 1930-talet. Dr Collectors.
ÅTERBRUKA FÖR ZERO WASTE
–––
Plaggen i den här artikeln ligger i prisintervallet 3 000–35 000 kronor. Priserna återspeglar bland annat att kläderna är tillverkade i små serier och på ett hantverksmässigt sätt. Det smarta valet är så klart att återbruka på egen hand. Resultatet är ditt eget unika plagg, skapat i en sann anda av mottainai (zero waste).
LÄS MER: Japanskt jeansmode med boroinspirerad look >>
Featured image: Tom Johnson/T Magazine.