När sittmöbeln SIE43 visades på EcoTransPop i Milano 2009 blev Pawel Grunert ekodesigner över en natt. Tio år senare berättar formgivaren att titeln är oförtjänt och stolen – ett skämt.

Utställningens tema var Ecology, Transformation och Popularity (ekologi, omvandling och masskultur) och Grunert – som annars arbetar i naturens egna material – skapade en schäslong med stomme av rostfritt stål och sittdyna av återvunna PET-flaskor.

Enligt media gav stolen prov på ”upcycling at it’s best”, men Grunert är kluven till uppmärksamheten.

— Den var tänkt som ett skämt, säger Grunert och menar att den inte är mera grön än en Billybokhylla.

Han fortsätter:

— För mig är SIE43 mer en skulptur än en möbel, och även om stolen går att sitta i, är den inte särskilt bekväm.

Stolens främsta förtjänst är istället – enligt Grunert – själva dess formgivning och skulpturala skönhet. I det avseendet har han alltså lyckats. Men någon ekodesigner är han inte.

Istället beskriver han sig själv som en hårt arbetande konstnär, besatt av sittmöbler. Sedan utbildningen på Academy of Fine Arts i Warsawa har han ritat hundratals stolar, pallar och fåtöljer. Sextiotvå av dem har realiserats, och nummer fyrtiotre i ordningen är alltså Sie43 (”Sie” kommer av polskans ”siedzisko” som betyder sittplats).

Stolen betraktas idag som en ikon bland ekomöbler, och även om den var tänkt som en komisk replik i popkonstens anda, är den ett exempel på vad som kan hända när man tar PET-flaskan ur återvinningen och in i finrummet. Upcycling at it’s best.

LÄS MER! Återbruk – din guide till vad, hur och varför >

Feltolkad. Pawel Grunert beskriver Sie43 som sitt mest missförstådda verk.

Stommen i SIE43 består av rostfritt stål och sittdynan av 200 PET-flaskor.

FAKTA SIE43

  • När Pawel Grunert skapade SIE43 var han inspirerad av popkonstens centrala tanke att massproducerade föremål kan användas i konsten.
  • SIE43 visades första gången på utställningen EcoTransPop på Edizioni Galleri Colombari i Milano 2009.
  • Liksom alla Grunerts möbler är Sie43 tillverkad av honom själv på ett hantverksmässigt sätt. Varje exemplar ger prov på hårt arbete och varje exemplar är unikt.
  • Varje flaska kan bytas ut om den skulle bli kantstött eller nedsutten.
  • SIE43 finns i totalt fyra exemplar, alla hos privata samlare.

Läs mer: 10 designers som briljerar i kreativt återbruk >>

Show CommentsClose Comments

Leave a comment